Ukrajna arra kéri a nyugati szövetségeseket, hogy engedélyezzék az általuk küldött fegyverekkel Oroszország területének mélységi támadását – erről írt a The Defence Post. A portál szerint Kijev így hatékonyabban léphetne fel az orosz hadsereg ellen.

Hirdetés

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap azt mondta: a Nyugatnak tovább kell enyhítenie a nyugati fegyverek használatára vonatkozó tiltásokat. Az ukrán elnök úgy fogalmazott:

Ukrajna elég elszánt, hogy az orosz hadsereget orosz területen semmisítse meg, és a nyugati partnerektől is hasonló elszántságot vár el.

Az ukrán elnök elsősorban az Egyesült Államoktól vár engedményeket, mert bár Washington nemrég jóváhagyta, hogy Kijev az amerikai rakétákkal a teljes frontvonal mentén támadjon orosz területeket, viszont az ukrán elnök ennél többet vár.

Joe Biden amerikai és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nemrég egy tíz évre szóló kétoldalú biztonsági megállapodást is aláírt, ami rögzíti, ha Ukrajnát fenyegetés vagy támadás éri, akkor Kijev és Washington közösen egyeztet a válaszlépésekről.

Arról is döntöttek, hogy Ukrajna 50 milliárd dolláros hitelt kap, amit a nyugati országokban befagyasztott orosz vagyon nyereségéből biztosítanak.

Korábban írtuk

„Ez újabb figyelmeztetés Putyinnak, hogy nem hátrálunk meg. Sőt, együtt állunk ki az agresszióval szemben„

– mondta Joe Biden.

„Oroszország és Fehéroroszország elítéli, hogy a Nyugat az európai katonai helyzet elmérgesítésén dolgozik”

– közölte az orosz külügyminiszter. Szergej Lavrov szerint a Nyugat szinte minden lépése Oroszországnak küldött ultimátumként értelmezhető.

„Az angol nyelvű országok rögtön a konfliktus kitörése után megakadályozták a diplomáciai rendezés lehetőségét, a kijevi rezsimet pedig azóta is fegyveresen támogatják”

– mondta Szergej Lavrov.

Az Európai Unió szorosan követi az Egyesült Államokat, hétfőn az uniós külügyminiszterek találkozóján ugyanis 1,4 milliárd eurót különítettek el a fegyverszállítások finanszírozására. A pénzt az befagyasztott orosz vagyon hasznából biztosítják.

„Júliusban 1,4 milliárd eurót teszünk elérhetővé, de az év végéig további egymilliárd eurót küldünk Ukrajnának. Ezeket a pénzeket a légvédelem bővítésére, lőszerutánpótlásra és az ukrán hadiipar bővítésére fogjuk fordítani”

– jelentette ki Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő.

A döntéssel Magyarország nem értett egyet. Szijjártó Péter külügyminiszter azt mondta: ezzel az unió átlép egy vörös vonalat és semmibe veszi az európai szabályokat. Hangsúlyozta: Magyarországot az európai szabályok teljes sutba vágásával kihagyták a döntéshozatalból.

A teljes cikket a közmédia hírportálján olvashatják.