Fotó: ShutterStock.com/Massimo Todaro (archív)
Hirdetés

A belügyekért felelős bizottsági tag elmondta, hogy a szeptemberben bemutatandó migrációs reformoktervezetnek több hangsúlyt kell fektetnie a származási és tranzitállamokkal folytatott együttműködésre. Hozzátette, fontos a szorosabb kooperáció a rendfenntartó szervek között, az emberkereskedelem ellen is közösen kellene fellépni, a bevándorlókat a legális csatornák felé kell terelni, így kevesebb ember kockáztatja életét a nyílt vizeken.

„Nagyon fontos, hogy a hazájukból elindulók tisztában legyenek azzal, hogy legfeljebb azt kockáztatják, hogy hazaküldik őket, s nem az életüket” – hangsúlyozta.

Johannson arra is kitért, hogy a tengeren rekedt bevándorlók mentési mechanizmusai a szeptemberi reformtervezetben szerepelni fognak, mert „ezen esetekben már nem lehet többé ad hoc megoldásokra támaszkodni”.

Közölte emellett, hogy megerősített mandátummal ruháznák fel az európai rendőrségi együttműködési szervezetet (Europol) és a part- és határvédelmi ügynökséget (Frontex). Hozzáfűzte, hogy a bizottság júliusban mutatja be új biztonsági stratégiáját, amely a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni harcra összpontosít, illetve a testület új cselekvési terveket javasol a drogkereskedelem és a gyermekkel szembeni szexuális visszaélések felszámolására.

Korábban írtuk

Horst Seehofer német belügyminiszter a tanácskozáson „szégyenletesnek” nevezte, hogy az EU immáron öt évvel a migrációs válság után sem talált még megoldást a tengeren keresztül érkező menedékkérők elhelyezésére, mindig kevés tagállam veszi ki a részét ebből. A kereszténydemokrata politikus leszögezte: „méltatlan az uniós értékekhez az, hogy hagyjuk Olaszországot, Máltát, Görögországot vagy Spanyolországot egyedül megbirkózni az egyre növekvő teherrel.” Hozzátette, sajnálja azt, hogy több tagállam megtagadja a segítséget, de reméli, hogy a német soros elnökség végéig – december végéig – politikai megállapodásra lehet jutni az ügyben.

„Ha a menedékkérők jogosultak nemzetközi védelemre, akkor minden tagállamtól szolidaritást várunk, és azt, hogy fogadja be ezeket az embereket” – hangsúlyozta Seehofer.

„Elnökségünket nem kezdhetjük fenyegetésekkel, így bízunk az észérvek erejében, de naiv nem vagyok” – fogalmazott.