„A döntés abszurditásának a mélysége kezd minden logikával szembeszállni” – vélte közleményében a fehérorosz külügyminisztérium. Minszk „súlyos, aszimmetrikus, de helyénvaló intézkedésekkel fog válaszolni” – figyelmeztetett.

Hirdetés

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, az Európai Unió és Kanada csütörtökön jelentettek be újabb gazdasági szankciókat Fehéroroszország ellen. Minszket azzal vádolják, hogy bevándorlóáradatot szervezett Lengyelországgal közös határára, hogy így álljon bosszút a korábban ellene hozott büntetőintézkedések miatt.

A korábbi szankciókat azután fogadták el, hogy a minszki rendszer kemény kézzel sújtott le az erősen vitatott tisztaságú – 2020 augusztusában rendezett – elnökválasztás eredménye ellen tiltakozó ellenzékre. Aljakszandr Lukasenkát a választás hivatalos végeredménye szerint a szavazatok több mint 80 százalékával választották újra – immár hatodik – államfői mandátumára.

„Országunk démonizálása folytatódik” – olvasható a fehérorosz külügyminisztérium közleményében. A tárca szerint a nyugatiak célja Fehéroroszország „gazdasági megfojtása” és „szuverén államként való elpusztítása”.

„Nem első ízben történik, hogy Fehéroroszországnak hasonló kihívásokkal kell szembenéznie a Nyugat részéről” – emlékeztetett a minisztérium, amely szerint „mint korábban, a fehérorosz állam ismét megerősödik, és méltósággal lép át ezen az időszakon, jó életszínvonalat biztosítva a lakosságnak”.

Korábban írtuk