Hirdetés

Az ukrán határőrség szóvivője szerint az állítás hamis.

A fehérorosz határőrség a közleménnyel együtt egy videót is közzétett, amelyen állítása szerint egy ukrán helikopter repül át egy behavazott, erdős területen egy határátkelő fölött.

„Az ukrán Mi-8 típusú helikopter mintegy 100 méteres magasságban átlépte az államhatárt és egy kilométer mélyen berepült a fehérorosz területre. Az ukrán felet tájékoztattuk az incidensről” – áll a fehérorosz közleményben.

„A Fehéroroszországgal közös határ védelmének részeként a légierő megfigyeli a térséget, de nem sértette meg az államhatárt” – mondta Andrij Demcsenko.

Korábban írtuk

Fehéroroszország és Ukrajna között jelentősen megromlott a viszony, amikor Oroszország Aljakszandr Lukasenka fehérorosz vezető mellé állt az erősen vitatott tavaly augusztusi elnökválasztást követő tömegtüntetések idején, és Lukasenka cserében többször hangoztatta Moszkva támogatását az ukrán kérdésben. Csütörtökön jelezte, hogy egy esetleges orosz-ukrán konfliktus esetén Moszkva mellé állna, és elismerte a Moszkva által 2014-ben bekebelezett dél-ukrajnai Krím félszigetet Ukrajna részeként.

A térségben amiatt is feszült a viszony, mert Ukrajna és a Nyugat azzal vádolja Oroszországot, hogy haderőt vonultat fel Ukrajna keleti határa közelében. Oroszország, amely Minszk fontos szövetségese, ezt tagadja – jegyezte meg a Reuters brit hírügynökség.