Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Öt évvel azután, hogy az Oroszország jogellenesen annektálta a Krími Autonóm Köztársaságot és Szevasztopol városát, az Európai Unió (EU) továbbra is szilárdan elkötelezett Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett – jelentette ki Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője vasárnap.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Hangsúlyozta, hogy az unió nem ismeri el és változatlanul elítéli Oroszország nemzetközi jogot sértő lépését. Kiemelte, hogy a jogsértés miatt a Kercsi-szoroson és az Azovi-tengeren veszélyesen megnőtt a feszültség. Az EU ismételten felszólítja Oroszországot arra is, hogy haladéktalanul engedje szabadon az illegálisan elfogott ukrán legénységet. 

„Az Európai Unió elítéli a kercsi híd Ukrajna hozzájárulása nélküli építését, amely Ukrajna szuverenitása és területi integritása újabb megsértésének minősül” – fogalmazott.

Az EU elvárja Oroszországtól, hogy biztosítson akadálytalan és szabad áthaladást valamennyi hajó számára a Kercsi-szoroson keresztül az Azovi-tenger felé és onnan vissza.

Mogherini arra hívta fel a figyelmet, hogy a Krím félszigeten jelentősen romlott az emberi jogi helyzet, különösen súlyosan sérültek a krími tatárok jogai. Az EU elvárja, hogy Oroszország vonja vissza a kisebbségeket korlátozó döntéseit, és vessen véget a krími tatár közösségekre való nyomásgyakorlásnak.

Az EU ennek érdekében ismételten felszólítja Oroszországot, hogy tegyen eleget a vonatkozó nemzetközi humanitárius jog szerinti kötelezettségeinek – tette hozzá.

Nyilatkozatot adott ki a Krím annektálásának ötödik évfordulója alkalmából a NATO döntéshozó testülete, az Észak-atlanti Tanács is. Ebben aláhúzta, hogy az orosz katonai akció Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának, valamint a nemzetközi jognak a súlyos megsértését jelenti.

A NATO mély aggodalmát fejezte ki a területen élő ukránok, a krími tatárok és más helyi közösségek tagjai ellen elkövetett jogsértések miatt. Felszólította Oroszországot, hogy haladéktalanul tegyen az illegálisan elcsatolt félszigeten elkövetett valamennyi jogsértés és visszaélés ellen, engedje szabadon az ukrán politikai foglyokat és túszokat, valamint engedje be a nemzetközi szervezetek megfigyelőit a Krím félszigetre. Moszkvának véget kell vetnie azoknak a kísérleteknek is, amelyek a Krím illegális és jogellenes elcsatolásának legitimálására szolgálnak, beleértve az orosz állampolgárság automatikus bevezetését – mondták.

„Elítéljük Oroszország folyamatos és kiterjedt krími fegyverkezését, és aggodalmunkat fejezzük ki Moszkva erőfeszítései miatt, amelyek a fekete-tengeri régió további ellenőrzésére irányulnak” – fogalmaztak.

A NATO elítélte a kercsi híd Ukrajna hozzájárulása nélküli építését, amely véleménye szerint Ukrajna szuverenitása és területi integritása újabb megsértésének minősül, és további nehézségeket vet fel Ukrajna gazdaságára nézve.

A katonai szövetség egyértelmű és konstruktív hozzáállást vár Oroszország részéről, amelyek bizonyítják, hogy meg kíván felelni a nemzetközi jognak és kötelezettségeknek – tették hozzá.

A Krímet a 2014-ben megtartott helyi népszavazás eredményére hivatkozva csatolták Oroszországhoz. Az ENSZ-tagállamok túlnyomó többsége nem ismerte el ennek a lépésnek a jogosságát.