A dokumentumot Cristina Gherasimov moldovai miniszterelnök-helyettes és Edmondo Cirielli olasz külügyminiszter-helyettes írta alá Maia Sandu moldovai elnök és Sergio Mattarella olasz államfő jelenlétében, aki hivatalos látogatáson tartózkodik a moldovai fővárosban.

Hirdetés

Sandu az aláírást követő sajtóértekezleten kijelentette: „Moldova szilárdan halad az EU-csatlakozás útján, és nagyra értékeljük, hogy Olaszország támogatja országunk útját. A ma aláírt közös nyilatkozat a támogatás erős jele” – tette hozzá.

Hangoztatta: a jelenlegi moldovai kormány kész teljesíteni a Brüsszel előtt vállalt összes kötelezettségét annak érdekében, hogy 2030-ban megkapja a lehetőséget az uniós csatlakozásra.

Az Európai Unió 2022 júniusában adta meg Moldovának és Ukrajnának a tagjelölti státuszt, és számos feltételt szabott a csatlakozási tárgyalások hivatalos megkezdéséhez.

Korábban írtuk

Moldovában idén októberben tartanak elnökválasztást. A hivatalban lévő köztársasági elnök a választás napjára népszavazást kezdeményezett az uniós csatlakozásról. Ezt a kezdeményezést, valamint magát az európai integrációs folyamatot bírálta a moldovai ellenzék, amely előrehozott parlamenti választásokat szeretne.