Több ezren tüntettek a korrupció ellen mínusz 25 Celsius fokos hideggel dacolva a mongol főváros, Ulánbátor utcáin –  jelentették  hírügynökségek pénteken.

Fotó: shutterstock.com, illusztráció

A szervezők szerint mintegy 25 ezer ember tiltakozott csütörtökön, a közép-ázsiai ország történetének egyik legnagyobb tüntetésén. A rendőrség ugyanakkor ötezer tüntetőről beszélt.

Az utcákra vonuló emberek a korrupciós gyanúba keveredett Miegombín Enhbold parlamenti elnök lemondását követelték. „Ellopták országunk gazdagságát” – hangoztatta az egyik parlamenti képviselő a tüntetésen mondott beszédében. Mint mondta, a két legnagyobb mongol párt és a Nagy Állami Hurál (a 76 tagú parlament) elnöke az országot megosztották.

Enhboldot azzal gyanúsítják, hogy fontos kormányzati tisztségeket kiárusított összesen több mint 21 millió euró (6,7 milliárd forint) kenőpénzért.

Mongóliát több korrupciós botrány is megrázta az idén. Több vezető politikust is közpénzek elsikkasztásával gyanúsítanak. A Transparency International nemzetközi szervezet korrupciós listáján Mongólia a 180 ország közül a 103. helyen szerepel.

Mongóliában egy-egy kormányzati állás elnyerése igazi kincsnek számít. Tavaly nagy botrányt okozott egy hangfelvétel, amelyen a Mongol Néppárt két képviselője éppen azt vitatja meg, hogy 25 millió dollár (7 milliárd forint) értékben árusítanának ki több kormányzati pozíciót. A korrupcióellenes hatóság vizsgálatot folytat az ügyben.