Morawiecki a varsói repülőtéren nyilatkozott, mielőtt Kassára indult a V4 miniszterelnökeinek csütörtöki találkozójára.

Hirdetés

Az előző években a V4 bebizonyította hatékonyságát: azt, hogy „közös érdekek egyesítenek bennünket” – hangsúlyozta. Az elmúlt hónapok történései kapcsán „egyesek elsősorban azt emelik ki, hogy különböző témák osztanak meg bennünket, különösen az, hogyan viszonyulunk Ukrajnához” – jegyezte meg.

„Magam viszont azt emelném ki, hogy nem engedhetjük meg magunknak a V4 felbomlását, hiszen egy nagyon fontos stratégiai megállapodásról van szó, egy közép-európai megállapodásról, amely megvédi országaink érdekeit más nagy érdekcsoportokkal szemben, mindenekelőtt természetesen a Nyugat-Európában létező érdekcsoportokkal szemben” – fogalmazott a lengyel kormányfő.

Megerősítette a vasárnap Helsinkiben tett bejelentését, miszerint Kassán meg fogja kérni Magyarországot, hogy gyorsan ratifikálja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását.

Újságírói kérdésre, hogy az uniós eszközök lehívásáról folytatott tárgyalások során esetleg alkalmaznak-e közös lengyel-magyar stratégiát, Morawiecki azt válaszolta: Lengyelország és Magyarország a tárgyalások eltérő fázisában van, például Lengyelország iránt az Európai Bizottság nem alkalmazza a feltételességi mechanizmusról szóló szabályozást. A tárgyalási eljárásról a két ország nem egyeztet – mondta Morawiecki.

Az illegális bevándorlásra vonatkozó kérdésre a lengyel kormányfő hangsúlyozta: a migrációs politika ügyében „teljes egyetértés és egység” áll fenn a V4-ben. Hangsúlyozta: amíg a Jog és Igazságosság pártja kormányoz Lengyelországban, a migrációs politika „biztosan megmarad tagállami hatáskörben az unióban”. Lengyelország nem egyezik be „a közel-keleti vagy afrikai migránsok tízezreinek befogadásába” – nyomatékosította a lengyel kormányfő, a Lengyelországot Fehéroroszország irányából érő migrációs nyomásra is utalva.

Korábban írtuk