Fotó: ShutterStock/Grabowski Foto
Hirdetés

Az orosz-német projektként a Balti-tenger alatt épülő Északi Áramlat-2 témája „nyílt seb” Európában, a helyzetet úgy kell megoldani, hogy az európai szolidaritás ne szenvedjen csorbát – jelentette ki a Jansával tartott közös sajtóértekezleten Morawiecki.

A projekt aláássa Európát, csökkenti biztonságát – hangsúlyozta. „Arra szólítjuk fel Németországot, hogy mondjon le erről a projektről, ne járuljon hozzá Európa e térségének valóságos destabilizációjához” – jelentette ki.

Európa biztonsága szempontjából Morawiecki fontosnak nevezte a Nyugat-Balkán uniós integrációjának befejezését is, mely szerinte a nagy migrációs hullámok elleni védekezéshez is hozzájárulna. A külső európai határok biztosítása Morawiecki szerint az európai kultúrát is megvédi az idegen befolyásoktól.

A lengyel kormányfő beszámolt arról, hogy Jansával a fehéroroszországi és a kelet-ukrajnai helyzetet is megvitatták. Európa jövője szempontjából kulcsfontosságú a keletről irányított kibertámadásokkal szembeni védelem is – hangoztatta, és megköszönte Jansának, hogy a téma a július 1-jén kezdődő szlovén EU-elnökség egyik prioritása lesz.

Korábban írtuk

Jansa az EU keleti szomszédságpolitikájáról beszélve szolidaritását fejezte ki Lengyelországgal a fehéroroszországi lengyel kisebbséget érő üldözések kapcsán. Emellett nyugtalanítónak és a nemzetközi elveket sértőnek nevezte Oroszország jelenlegi lépéseit. „Szolidáris vagyok cseh kollégáinkkal, akik veszélyben vannak a moszkvai diplomáciai külképviseletük kapcsán” – fogalmazott.

Közölte: Morawieckivel a jogállamiságról is beszélt. „Hangosan kimondhatom: Lengyelország számunkra a jogállamisági elveket tiszteletben tartó országnak számít (…), dinamikus és megalapozott demokráciája van” – húzta alá a szlovén kormányfő.