Fotó: ShutterStock/Alexandros Michailidis
Hirdetés

Ki kell vetni a hatodik uniós szankciócsomagot Moszkvával szemben, Európa „nem állhat meg félúton, ahogyan félig békében élni sem lehet, a biztonság és a béke elválaszthatatlan” – jelentette ki Morawiecki a kétoldalú tárgyalásokat követően.

Az európai és az ukrajnai biztonság visszaállítása érdekében „messzebbre kell menni a szankciók terén, különösen a szénhidrogéneket illetően” – jelentette ki a lengyel kormányfő.

Elismerte egyúttal: a különböző országok más-más helyzetben vannak. „A visegrádi csoportba tartozó déli szomszédjainknak nincs tengerük, Ausztriának sem” – mutatott rá. Az Európai Unióban (EU) ezért, „megértve ezt, számukra is elfogadható megoldást próbálunk kidolgozni, hogy biztosítsuk az egységet, de egyúttal az orosz gáz- és kőolajimporttól való minél gyorsabb elszakadást is” – mondta Morawiecki.

Újságírói kérdésre válaszolva beszámolt arról, hogy Costával az energiahordozóknak a portugál kikötőkben történő átrakodása és a lengyel kikötőkbe történő továbbszállítása lehetőségeit is érintették. Ebben a vonatkozásban Morawiecki úgy látta: a meglévő, illetve befejezés előtt álló infrastrukturális beruházások révén Lengyelország térségbeli gázszállítási központtá válhat, és szárazföldi vezetékeken déli irányba is továbbíthatja az energiahordozót.

Korábban írtuk

A portugál miniszterelnök úgy ítélte meg: az energiabiztonság érdekében a megújuló energiaforrásokra kell támaszkodni, és függetlenedni a széntől.

Morawiecki Ukrajna EU-csatlakozási folyamatáról beszélve a Nyugat-Balkán integrációjáról is szót ejtett. „Amennyiben Európa globális szereplő akar lenni, földrajzilag egységesnek kell lennie, a Nyugat-Balkán és Ukrajna kérdésköre ezért az EU ambícióinak megvalósításával is összefügg” – hangsúlyozta.

Costa prioritásnak nevezte Ukrajna katonai, pénzügyi, humanitárius támogatását, valamint az ország háború utáni újjáépítésének elősegítését és bekapcsolását a közös európai piacba. Az EU-csatlakozást illetően „nincsenek azonnali megoldások”, de az uniós tagállamok készen állnak arra, hogy „megfelelő státust találjanak” Kijevnek – mondta a portugál kormányfő.