Fotó: MTI/EPA/PAP/Tomasz Viktor (szerk.)
Hirdetés

A lengyel miniszterelnök cseh hivatali partnerével, Petr Fialával lépett fel este közös pódiumbeszélgetésen.

Fiala úgy vélte: „a közép-európai országok hangja nélkül”, ezen belül Lengyelország és Csehország közös fellépése nélkül Európa „nem lenne ennyire egységes az ukrajnai háború ügyében. ”A nyugat-európai országok ráébredtek, hogy eddigi politikájuk Oroszországgal szemben nem volt sikeres, jobban kezdték odafigyelni Közép-Európa hangjára, történelmi tapasztalatára, figyelmeztetéseire„ – fogalmazott Fiala.

Morawiecki úgy értékelte: Fiala tavaly decemberi kormányra lépése után megszűntek ”bizonyos ellentétek„ a cseh-lengyel kapcsolatokban, a két ország ”egy hullámhosszon tud sugározni„ a geopolitikai témákban. Úgy vélte: a globális geopolitikában ”fordulóponthoz értünk„, jelenleg ”az egyhangúság alapvetően fontos, különösen Ukrajna hatékony támogatásában„.

Fontosnak nevezte a katonai és a humanitárius segítségnyújtás mellett Ukrajna pénzügyi támogatását is. Kiemelte a közös fellépést az uniós színtéren az energiaügyekben is. Szerinte ”az energiapolitika korábbi verziója romokba dőlt, ezeken a romokon pedig új energetikai politikát építünk„.

Korábban írtuk

A közép-európai térség hangja ”erőteljesen hallható„ Brüsszelben”, ez részben az uniós soros elnökséget jelenleg betöltő Csehországnak köszönhető, valamint annak is, hogy „egyesültünk a visegrádi csoportban, de a balti országokkal, Romániával, Bulgáriával, Horvátországgal is” – folytatta Morawiecki. „Apró dolgokban különbözhetünk Közép-Európában, de a hangunk ma sokkal erősebb, mint öt vagy tíz évvel ezelőtt” – fogalmazott.

A „közép-európai Davosnak” is nevezett nemzetközi gazdasági fórumot idén 31. alkalommal rendezik meg, rekordszámú, közel ötezer résztvevővel.