Fotó: mti, archív
Fotó: MTI, archív

Varsó új nyitást szeretne a Brüsszellel folytatott párbeszédben, ezt a hozzáállást viszont Brüsszeltől is elvárja – jelentette ki a Gazeta Polska című konzervatív napilapnak adott, szerdán megjelent interjúban Mateusz Morawiecki új lengyel kormányfő.

Az úgynevezett régi Európa államainak „meg kellene érteniük, hogy az új Európa országai, köztük Lengyelország, már megszilárdult demokráciák”, hogy stabil gazdasággal rendelkező, „öntudatos és érett nemzeti közösségekről” van szó – szögezte le a terjedelmes interjúban a lengyel kormányfő.

Morawiecki szerint az Európai Unió politikájában felismerhető, hogy pontosnak bizonyultak a Jog és Igazságosság (PiS) kormányának diagnózisai. Lengyel ihletésű példaként említette azt, hogy az EU lépéseket kezdeményez az áfacsalásokat elkövető maffiák, az adóparadicsomok ellen, valamint hogy a brüsszeli elit kezdi beismerni, a migrációs válság megoldásában nem váltak be a kötelező menekültátirányítási mechanizmusok, a kvóták.

Morawiecki, aki eddig pénzügy- és fejlesztési miniszter volt a kormányban, elmondta: a pénzügyekért és a gazdaságért felelős európai uniós miniszterek a vele folytatott beszélgetések során értésére adták, hogy „jó benyomást tett rájuk” a PiS-kormány átal elért hatékonyabb adóbehajtás.

Morawiecki szerint ezek alapján is partnerként, nem pedig riválisként lehet tárgyalóasztalhoz ülni, és mindenki számára hasznos megoldásokat lehet kidolgozni. Reményét fejezte ki, hogy „a lengyel hang jobban lesz hallható Európában”.

Értékelése szerint Lengyelországnak sikerült felgyorsítania az uniós alapok felhasználását, mely tekintetben Varsó élen jár az EU-tagállamok között – utalt arra, hogy Varsó a 2014-2020-as időszak teljes uniós költségvetési keretének eddig több mint 30 százalékát használta fel.

A Morawiecki-kormány kedd éjjel kapott bizalmat a lengyel szejmben. A kormányfő parlamenti programbeszédében többek között a gazdasági fejlesztések folytatására, a lengyel gazdaság korszerűsítésére helyezte a hangsúlyt. Külpolitikai vonatkozásban, ezen belül az EU-val való viszonyban Morawiecki öntudatos, a nemzeti érdeket érvényesítő politikáról beszélt.

(MTI)