Hirdetés

„Az ukrajnai háborút elsősorban Lengyelország és egész Európa egzisztenciális fenyegetésének tekintjük. Ha Oroszország nyer, akkor minden geopolitikai elemzést el lehet vetni. Lengyelország nem maga választotta meg, hogy hol helyezkedik el a térképen, de teljes mértékben tisztában van azzal, hogy ez a pozíció milyen felelősséggel jár. Oroszország legyőzése a lengyel és európai állami érdek is” – mondta Morawiecki.

Arra a kérdésre, hogy Lengyelország miért ellenzi a Kremllel folytatott tárgyalásokat, Oroszországot „terrorista államnak” nevezte, amellyel nem lehet tárgyalni.

„A városok napi bombázása, a civil objektumok elleni csapások, a nők és gyermekek lemészárlása – az orosz háborús bűnök mértéke egyszerűen szörnyű, és amíg nem hagyják abba, addig nincs miről beszélni. És egy másik feltétele annak, hogy Oroszország visszatérjen a civilizált országok csoportjába, a putyinmentesítés” – mondta a lengyel miniszterelnök.

Korábban írtuk

Hangsúlyozta, hogy az oroszoknak kell lebontaniuk a Vlagyimir Putyin által létrehozott „kvázi-totalitárius” rendszert. Véleménye szerint ekkor lesz remény arra, hogy Oroszország és az EU jövője másképp alakuljon. Úgy véli, hogy Oroszország ma kilábalhat az Ukrajnával való konfliktusból. „Oroszországnak helye van a világban, de ez nem lehet a birodalmi Oroszország, Putyin Oroszországa” – mondta.

Február 7-én Ramzan Kadirov, Csecsenföld vezetője azt mondta, hogy amint az ukrajnai háború véget ér, Lengyelországot is „denácifikálni és demilitarizálni” kell.

Korábban az El Mundo című lapnak adott interjújában a lengyel miniszterelnök azt mondta, hogy a háború vége akkor lesz, amikor Oroszország kivonja csapatait Ukrajnából. „Vagy önként, vagy erőszakkal” – mondta. Morawiecki azt is elismerte, hogy az Oroszország és Ukrajna közötti fegyveres konfliktus egy harmadik világháborúvá fajulhat.