Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Moszkva érdekelt abban, hogy támogassa Bagdadot az iraki terrorista jelenlét végleges felszámolásában – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miután szerdán Moszkvában fogadta iraki hivatali partnerét, Mohamed Ali al-Hakimot.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Lavrov megelégedettségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az Iszlám Állam terrorszervezetet alapvetően szétverték Irakban, de megjegyezte, hogy a terrorista jelenlétet az ország egyes tartományaiban még nem számolták fel teljesen. A tárcavezető szerint Oroszország érdekelt abban, hogy támogassa ennek a problémának a megoldását.

Lavrov az orosz-amerikai viszonyról szólva elmondta, hogy Moszkva kész felújítani a párbeszédet Washingtonnal a stratégiai stabilitásról, de, mint mondta, kezdeményezései válasz nélkül maradtak. Úgy vélekedett, hogy az 5-6 kilotonnás, az amerikai haditengerészetnek szánt W76-2 robbanótöltetek nemrég elkezdett gyártása leszállítja a nukleáris fegyverek bevetésének küszöbét, és megnöveli a nukleáris konfliktus kockázatát.

Mint mondta, Oroszország reagálást vár Európától a robbanótöltetek gyártására. Egyúttal nehezményezte, hogy az európai NATO-tagországok támogatták az Egyesült Államok olyan korábbi egyoldalú döntéseit, mint a rakétavédelmi rendszerek kiépítését korlátozó ABM-szerződés felmondása és az amerikai rakétavédelem elemeinek a kontinensre való telepítése, valamint a szárazföldi állomásoztatású, közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök felszámolásáról szóló (INF-)szerződés lerombolása. 

Megerősítette, hogy Oroszország kész elősegíteni a venezuelai válság megoldását célzó párbeszédet, és erről Kínával, valamint európai és latin-amerikai országokkal is tárgyalásokat folytat. Kifejezte meggyőződését, hogy a közvetítés célja csakis a venezuelai feleket megegyezésre ösztönző feltételek megteremtése lehet. Lavrov egyúttal azzal vádolta a nyugati országok egy részét, hogy a „törvényes kormánnyal” folytatott együttműködés visszautasítására bátorítják az ellenzéket.

Az orosz miniszter elmondta, hogy az orosz-venezuelai kormányközi megállapodások maradéktalanul teljesülnek, és hogy Caracas határidőre és maradéktalanul folyósítja Oroszországnak a törlesztéseit.