Alekszandr Darcsijev, az orosz külügyminisztérium észak-amerikai osztályának vezetője pénteki nyilatkozatában leszögezte: ha az Egyesült Államok szenátusa megszavazza, hogy Oroszországot „a terrorizmus támogató államnak” nyilvánítsák, az visszafordíthatatlanná teszi Moszkva és Washington kapcsolatát.

Hirdetés

Két szenátor, a republikánus párti Lindsey Graham és a demokrata párti Richard Blumenthal júliusban terjesztette az amerikai törvényhozás felsőháza elé azt az indítványt, amelyben felszólítják az Egyesült Államok külügyminiszterét, hogy Oroszországot a terrorizmust támogató államként bélyegezze meg. A szenátorok Kijevbe is ellátogattak, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalták meg a javaslatot.

Darcsijev hangsúlyozta, hogy az indítvány elfogadása esetén „a kétoldalú kapcsolatok a legsúlyosabb járulékos károkat” szenvedhetik el, ami akár a diplomáciai kapcsolatok megszüntetését is maga után vonhatja.

A lett parlament csütörtökön fogadott el határozatot arról, hogy az Oroszországot a terrorizmust támogató országnak nyilvánítják. Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő „állatias idegengyűlöletnek” nevezte Lettország állásfoglalását, valamint az amerikai politikához köthető oroszellenességgel, oroszgyűlölettel vádolta a balti országot.

Korábban írtuk