Azt mondta, hogy Moszkva az érdekeinek legjobban megfelelő módon fog reagálni, de nem bocsátkozott részletekbe.

Hirdetés

„Sajnálatunkra ez egy tudatosan barátságtalan lépés, az Európai Unió Tanácsa ezzel a határozatával kárt okozott az országunkkal fennálló kapcsolatainak” – mondta Peszkov.

Szavai szerint az uniós lépésben „semmilyen logoka sem figyelhető meg”, ami szerinte „súlyosbító körülmény”.

Valótlannak nevezte az állítást, miszerint a Kremlben munkacsoport foglalkozik Navanij lejáratásával.

Korábban írtuk

Az EU Tanácsának döntése alapján szankciós listára került Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója, Szergej Kirijenko, az elnöki hivatal vezetőjének helyettese, Szergej Menyajlo, a szibériai szövetségi körzet elnöki megbízottja, Alekszej Krivorucsko és Pavel Popov, a védelmi miniszter két helyettese, valamint Andrej Jarin, az elnöki hivatal belpolitikai részlegének vezetője. Büntetőintézkedésekkel sújtották továbbá a Szerveskémiai és Technológiai Állami Kutatóintézetet (GoszNIIOHT), ahol feltételezések szerint a „novicsok” harci mérget kifejlesztették.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán kilátásba helyezte, hogy Oroszország tükörválaszt ad majd az ellene a Navalnij-ügy miatt bevezetendő szankciókra.

Alekszej Navanij orosz ellenzéki politikus augusztus 20-án kórházba került Omszkban, ahonnan hozzátartozói kérésére Berlinbe szállították. Német, francia és svéd laboratóriumi eredmények szerint „novicsok” típusú mérget találtak a szervezetpében és ehhez hasonló értelmű eredményre jutott a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) is.

Moszkva ezzel szemben azt állítja, hogy a politikus szervezetében Oroszországban még nem volt méreg, és az európai jogsegély-egyezmény alapján többször is vizsgálati eredményeket követelt Berlintől, Párizstól, Stockholmtól és az IPCW-től, amelyeket mindeddig nem kapott meg.