Regisztráció nélkül keltek át az Egyesült Államok felé tartó újabb migránskaraván tagjai a mexikói-guatemalai határon – közölte a mexikói sajtó pénteken.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Az illegális bevándorlók 1000-2000 fős csoportja a Suchiate határfolyó felett ívelő hídon keresztül futva jutott el a guatemalai Tecún Umán határtelepülésről a mexikói Ciudad Hidalgóba. A migránskaraván a Ciudad Hidalgótól 30 kilométerre fekvő Tapachula település irányába halad a dél-mexikói Chiapasban.

A mexikói kormány korábban bejelentette, hogy emberek csak a megfelelő iratok felmutatása mellett utazhatnak be az országba. Mexikó ezért január elején úgy döntött, hogy háromszázhetven határőrt küld az ország déli részére, a guatemalai-mexikói határsáv ellenőrzésére.

A mostani migránskaraván kedden kelt útra a hondurasi San Pedro Sula városából, a több száz fős tömeghez menet közben salvadori és guatemalai menedékkérők is csatlakoztak.

A migránsok az erőszak és a szegénység elől menekülnek Közép-Amerika államaiból abban a reményben, hogy menedékjogot kaphatnak az Egyesült Államokban.

A Közép-Amerikából induló karavánok tagjainak sorsa heves vita tárgyát képezi az Egyesült Államokban, amelynek elnöke, Donald Trump makacsul ragaszkodik ahhoz, hogy nem engedi át a migránsokat a határon. Trump megszállónak nevezte a migránsokat, és csaknem ötezer katonával erősítette meg az amerikai-mexikói határt, akik mandátumát a védelmi minisztérium szeptember végéig meghosszabbította.

Tavaly ősszel közép-amerikaiak ezrei – három karaván tagjai – próbáltak meg bejutni az Egyesült Államokba ugyancsak Hondurasból kiindulva. Hondurasi tisztségviselők szerint több mint hétezren kényszerültek visszafordulni a mexikói határon található Tijuanából, míg 2500-an úgy döntöttek, hogy minden nehézség ellenére kitartanak elhatározásuk mellett, és tovább várnak a bebocsátásra.