Feljelentette a legnagyobb ausztriai muszlim szervezet Heinz-Christian Strache osztrák szabadságpárti alkancellárt erőszakra való felbujtás vádjával, múlt heti kijelentései miatt.

Fotó: ShutterStock.com (archív)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Az Iszlám Vallási Közösség közleménye szerint Strache olyan kijelentéseket tett egy március 14-i könyvbemutatón, amelyek erőszakra buzdíthatnak a muszlim emberekkel és intézményekkel szemben.

Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke azt mondta az eseményen: „Radikális iszlamista szervezetek vannak Bécsben, több mint 150 muszlim napközi otthon, amelyek célja, hogy mártírokat neveljenek a gyerekekből azáltal, hogy gyűlöletprédikációknak teszik ki őket, s ahol a gyerekek katonáknak öltöznek be, és úgy tesznek, mintha az Iszlám Állam harcosai lennének.”

A dpa német hírügynökség szerint Strache nyilvánvalóan arra utalt, hogy sok olyan napközi otthon van az osztrák fővárosban, amelyet muszlim szervezetek működtetnek, illetve arra, hogy egy bécsi mecsetben gyerekek eljátszották az Oszmán Birodalom és nyugati hatalmak között az első világháborúban lezajlott Gallipoli csatát.

Az ausztriai muszlim ernyőszervezet az FPÖ-elnök azon megjegyzését is kifogásolta, amelyet – a különböző vallási és felekezeti identitású közösségek között 1975-től 1990-ig tartó libanoni polgárháborúval kapcsolatban tett.

Strache ez utóbbival kapcsolatban azt mondta: „A muszlim állampolgárok eredetileg inkább békések és alig észrevehetőek voltak, de mihelyst elértek egy bizonyos százalékot (a lakosságon belül), egyre agresszívebben kezdtek el viselkedni – ezt tudjuk a polgárháborúból.”

Az Iszlám Vallási Közösség elnöke, Ümit Vural elfogadhatatlannak nevezte e kijelentéseket. „Az új-zélandi terrortámadásokat követően az Iszlám Vallási Közösség azt mondja: elég volt” – szögezte le.