Fotó: shutterstock.com
Hirdetés

A La Manche csatorna felőli migrációs nyomás folyamatos kihívást jelent a brit kormány számára, ám meglepő módon a legtöbb bevándorló nem a Közel-Keletről vagy Afrikából érkezik az Egyesült Királyságba ezen az útvonalon, hanem a Balkán-félszigetről. Idén eddig az albánok érték el a legnagyobb számban a brit partokat, hivatalos adatok szerint több mint tizenkétezren. Ez az arány óriási ahhoz képest, hogy 2020-ban mindössze ötven, 2021-ben pedig nyolcszáz albán kelt át a Nagy-Britanniát és Franciaországot összekötő csatornán.

„A növekedés exponenciális, és úgy gondolom, az az oka, hogy albán bűnbandák megvetették a lábukat Észak-Franciaországban” – közölte Dan O’Mahoney, a csatorna biztonságát felügyelő kormánytisztviselő.

„Kétségtelenül vannak olyan emberek, akiknek a segítségünkre van szükségük, de hatalmas számban érkeznek olyanok is, akik szándékosan kijátsszák a rendszerünket” – fűzte hozzá.

A BBC brit közszolgálati média beszámolója szerint az albán embercsempészek száma egyre növekszik, a bűnözők két- és ötezer font (körülbelül 1-2,4 millió forint) közötti összegért szállítják át honfitársaikat a La Manche-on.

A helyzetet megelégelve több mint ötven konzervatív párti képviselő nemrég levélben kérte Rishi Sunak brit kormányfőt arra, hogy azonnal küldjék vissza hazájukba az albánokat, még azokat is, akik azt állítják, emberkereskedelem áldozataivá váltak. A Balkán-félszigeten fekvő ország állampolgárai közül sokan ugyanis erre az állításra alapozzák a menedékjog iránti kérelmüket.

„Ha valóban akaratuk ellenére hurcolták őket ide, akkor nem tiltakozhatnak az ellen, hogy hazaküldjük őket” – áll a levélben. A képviselők úgy gondolják, Albániát biztonságos országnak kellene nyilvánítani.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Magyar Nemzet honlapján olvashatnak.

Korábban írtuk