Fotó: shutterstock.com (archív)
Hirdetés

Vasárnap újabb 234 migráns kelt át gumicsónakokban a La Manche-csatornán, ami hozzáadódik a hét folyamán korábban partra szállt 451 migráns számához. Az embercsempészek által koordinált csónakok aztán hétfőn is folytatták a bevándorlók szállítását: újabb 252 migránst hoztak magukkal.

A PA hírügynökség kormányzati adatokra hivatkozva azt állítja: a legutóbbiakkal együtt mintegy 9330-ra emelkedett az idei évben érkezettek száma, ami több mint 2020-ban az egész évben volt, akkor ugyanis összesen 8400 migráns érte el a brit partokat.

Ezek a csónakáztatások éppen aközben folytak, hogy Dominic Raab miniszterelnök-helyettes arról beszélt, a brit kormány hány illegális bevándorlót tud majd a kelet-afrikai Ruandában lévő, menedékkérelmeket feldolgozó befogadóközpontokba küldeni. Annak ellenére, hogy Boris Johnson miniszterelnök a múlt hónapban azt mondta, a ruandai áttelepítési terv keretében több tízezer embert fognak Nagy-Britanniából Afrikába szállítani, Dominic Raab a héten elismerte, hogy ez a szám „inkább néhány száz lesz”.

Raab azt mondta, reálissá kell tenni a tervvel kapcsolatos elvárásokat, tekintettel a kitoloncolások ellen várható jogi eljárásokra, amelyek közül néhányat a baloldali aktivista csoportok és intézmények már azelőtt elindítottak, hogy akár egyetlen migránst is elszállítottak volna az országból.

Korábban írtuk

Többek közt Nigel Farage is figyelmeztetett: a kormány tervét nagyban hátráltatja, hogy Boris Johnson nem volt képes kiléptetni az Egyesült Királyságot az Emberi Jogok Európai Bíróságából, amely nem uniós testület, így Nagy-Britannia tagságát nem befolyásolta a Brexit. Ezért – figyelmeztetett Farage – a baloldali aktivistáknak lehetőségük lesz arra, hogy a Nagy-Britannián kívül eső bíróságon jogi kifogást emeljenek az úgynevezett Ruanda-terv ellen. Bár a terv a jelek szerint egyelőre nem bírt elrettentő hatással, a már Nagy-Britanniában tartózkodó illegális migránsok egy része állítólag arra kérte a kormányt, inkább toloncolják vissza őket hazájukba, mintsem Ruandába.

A Migration Watch UK elnöke, Alp Mehmet így kommentálta azokat a jelentéseket, amelyek szerint egyes illegális bevándorlók már lemondtak volna menedékkérelmükről: „Ha a programnak van hatása, akkor az üdvözlendő. Ruanda nem a végleges megoldás, de szerintem szükséges eleme annak, ami végül majd elrettenti az embereket attól, hogy gumicsónakba pattanjanak, kockáztassák az életüket és mindezért még fizessenek is az emberkereskedőknek”.

Eközben az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) ismét elítélte a kormány tervét azon tervét, amely szerint Ruandába küldenék az illegális migránsokat, és kijelentette, hogy „határozottan ellenzi” azt.

„Az egyes menekültválságok külföldről való pénzügyi segítése nem helyettesítheti az egyes államok felelősségét és azt a kötelezettségüket, hogy saját területükön fogadják be a menedékkérőket és védjék meg őket tekintet nélkül a bőrszínre, a nemzetiségre, vagy arra, milyen módon érkeztek az országba” – írta a szervezet.

(forrás)