Nagy-Britanniában a menedékkérelmek harmadát szabálytalanul, olyan emberek nyújtják be, akik egy ideje már illegálisan vagy lejárt vízummal tartózkodnak az országban.

Fotó: http://www.shutterstock.com/illusztráció

A brit belügyminisztérium adatait ismertetve a The Times című napilap hétfőn arról írt, hogy a 2004 és 2014 között benyújtott menedékkérelmek 36 százaléka – 231 100-ból 83 912 – származott olyan migránsoktól, akik csak az után folyamodtak menekültstátusért, hogy a hatóságok elfogták őket. A statisztikák azt mutatják, hogy azok is jó eséllyel maradhatnak Nagy-Britanniában, akiknek lejárt a tartózkodási engedélyük: hozzávetőleg 19 200 esetben garantáltak számukra menedéket vagy valamilyen formában a további ott tartózkodást.

A Nagy-Britanniából tavaly kiutasított 5238 menedékkérő 70 százaléka csak az után nyújtotta be menedékkérelmét, hogy a hatóságok illegális bevándorlónak minősítették őket, vagy kiderült róluk, hogy lejárt a vízumuk. Ez 58 százalékos növekedés 2009-hez képest.

A lap szerint az adatokat sokan úgy értelmezik, hogy a brit menekültügyi rendszerben nagy a visszaélés veszélye. A The Times emlékeztetett arra, hogy Theresa May miniszterelnök a Konzervatív Párt tavalyi kongresszusán – akkor még belügyminiszterként – azt mondta, más európai országokkal és az ENSZ-szel együttműködve felül kellene vizsgálni a menekült- és az oltalmazotti státust. Akkor azt hangsúlyozta, hogy nagy különbség van egy – az Iszlám Állam terrorista szervezet vagy Bassár al-Aszad elnök zsarnoksága elől menekülő – szíriai család vagy épp egy olyan diák között, aki az után kér védelmet, hogy kiderült, lejárt a vízuma.

A The Times felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, több oka is lehet annak, hogy a migránsok nem folyamodnak azonnal menedékért, ahogy megérkeznek Nagy-Britanniába. Egyesek súlyosan traumatizáltak, mások lehet, hogy az embercsempészek markában vannak, netán modern kori rabszolgaként tartják őket. Azoknak is lehet jogos a kérelmük, akiknek lejárt a vízumuk: előfordulhat például, hogy hazájukban jelentősen megváltoztak a politikai viszonyok, így veszélyes lehet a visszatérés számukra. A belügyminisztériumnak attól függetlenül kell minden egyes esetet megvizsgálnia, hogy mikor nyújtották be a kérelmeket.

Nagy-Britanniában a 2010-es 11 ezerről 2015-re 26 ezerre emelkedett az elbírálásra váró menedékkérelmek száma a tárca statisztikái szerint. Konzervatív képviselők felhívták a figyelmet arra: akik csak ki akarják játszani a rendszert, hogy meghosszabbítsák tartózkodásukat a szigetországban, azok számára teszik nehezebbé, hogy megkapják a szükséges segítséget, akik valóban rászorulnak.

MTI

Fotó: shutterstock.com