Fotó: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz
Hirdetés

A leadott szavazatok 99,55 százalékának összeszámlálása szerint az Új Demokrácia a voksok 40,79 százalékát szerezte meg, míg az Alekszisz Ciprasz korábbi miniszterelnök (2015-2019) által vezetett Sziriza a leadott szavazatok alig 20 százalékát. A harmadik helyen a szocialista PASZOK párt végzett 11,46 százalékkal. A görög parlament 300 fős.

Az új választási törvénynek megfelelően rendezett voksolás eredményei alapján az ND nem tud egyedül kormányt alakítani, mivel a vasárnap véget ért szavazás után Micotakisz azt mondta, hogy az alkotmány szerint fog eljárni, de nem fog koalíciós tárgyalásokba bocsátkozni.

A törvény szerint, ha a mostani eredmények nyomán Micotakisz pártja nem tud kormányt alakítani, akkor a Sziriza, majd a PASZOK vezetője próbálkozhat koalíciós tárgyalásokkal, de szakértők szerint együknek sincs reális esélye koalíciós kormányt alakítani a rendelkezésre álló három nap alatt. Amennyiben nem alakul kormány, egy magas rangú bírót neveznek ki ügyvivő miniszterelnöknek és új választásokat hirdetnek június végére vagy július elejére.

„Ez a politikai földrengés felhívás mindannyiunk számára, hogy gyorsítsuk fel a végleges kormány megalakulásához vezető folyamatot, így országunkat minél előbb egy tapasztalt vezetés irányíthatja” – mondta Micotakisz.

Korábban írtuk

Akisz Szkercosz kormányfőszóvivő közölte, arra törekszenek, hogy a lehető leghamarabb megtartsák az új választásokat.

„Az eredmény rendkívül kedvezőtlen a Sziriza párt számára” – mondta Alekszisz Ciprasz, aki vasárnap este telefonon gratulált Micotakisznak.