Fotó: ShutterStock.com/Nic Neufeld (illusztráció)
Hirdetés


Az erőszakos bűncselekmények száma 5,6 százalékkal, a személy elleni bűncselekményeké 12 százalékkal nőtt, míg a vagyon elleni bűncselekmények száma 7,8 százalékkal csökkent 2020-ban.

A kriminológusok és a rendőrség tisztviselői keresik a lehetséges magyarázatokat a drasztikusan növekedés okaira – a koronavírus-járvány okozta társadalmi feszültségektől kezdve a rendészeti változtatásokon át a megnövekedett fegyvereladásokig bezárólag.

Az FBI adatai szerint a gyilkosságokat legtöbbször fegyverrel követték el. Amíg 2019 ben ez tette ki az emberölések 73 százalékát, 2020-ra arányuk 76 százalékra nőtt, bár több városban – köztük Washingtonban, New Yorkban és Chicagóban – a gyilkosságok száma valamelyest elmaradt a „rekordoktól”.

Justin Nix, a kriminalisztika és a büntető igazságszolgáltatás egyetemi docense a Nebraskai Egyetemen, Omahában. Szerinte a gyilkosságok megugrásának oka a járvány okozta feszült légkör és az úgynevezett „rendőrségi legitimációs válság”, amelyet George Floyd halála okozott Minneapolisban. Az incidens miatt az emberek kevésbé bíznak a rendőrségben, így kevésbé hajlandók segítséget kérni vagy információkat szolgáltatni a nyomozóknak a gyilkosságokkal kapcsolatban – mondta Nix.

Korábban írtuk

Az Igazságügyi Minisztérium az illegális fegyverkereskedelem visszaszorításával próbálja megfékezni az erőszakot.