Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet
Hirdetés

Hangsúlyozta, hogy Európa jövője részben Afrikában dől el, és kölcsönösen szükségük van egymásra a közös kihívások kezelésében és megoldásában. „Európának erős Afrikára van szüksége, Afrikának pedig erős Európára” – fogalmazott.

Az Afrikával kapcsolatos új stratégia célja az együttműködés fokozása a zöld átállás, a digitális átállás, a fenntartható növekedés és munkahelyteremtés, a béketeremtés, valamint a migráció és mobilitás területein kialakítandó partnerségek révén – emelte ki Borrell, aki az Európai Bizottság alelnöke is.

Tájékoztatása szerint az Európai Bizottság egyebek mellett azt javasolja, hogy az unió Afrikával szorosabb partnerségre lépve maradéktalanul aknázza ki a zöld átállás kínálta lehetőségeket, és csökkentse a környezetet fenyegető veszélyeket, teljes mértékben megfelelve a 2015-ös párizsi klímavédelmi megállapodásnak. A bizottság véleménye szerint jelentősen növelni kell a környezeti, társadalmi és pénzügyi szempontból fenntartható beruházásokat, amelyek ellenállnak az éghajlatváltozás hatásainak. Innovatív finanszírozási mechanizmusok fokozásával elő kell mozdítani a beruházási lehetőségeket és fellendíteni a regionális és kontinentális gazdasági integrációt, különösen az afrikai kontinentális szabadkereskedelmi megállapodás révén.

Támogatni kell az afrikai államokat olyan szakpolitikák és szabályozási reformok elfogadásában, amelyek – egyebek között egyenlő versenyfeltételeket teremtve – javítják az üzleti és beruházási környezetet, és ezáltal vonzóbbá teszik a térséget a befektetők számára. Segíteni kell a tanulás, a tudás, a készségek, valamint a kutatási és innovációs kapacitás gyors javulását, különösen a nők és a fiatalok körében, hozzájárulva a szociális jogok védelméhez és erősítéséhez, valamint a gyermekmunka felszámolásához.

Az uniónak strukturáltabb együttműködés révén a szükségletekhez kell igazítania az afrikai béketörekvésekhez nyújtott uniós támogatást. Gondoskodnia kell arról, hogy a demokrácia, az emberi jogok, a jogállamiság és a nemek közötti egyenlőség az együttműködés szerves részét képezzék – áll a bizottsági stratégiában.

Borrell elmondta, az uniós bizottság azt is javasolja, hogy a visszatérő konfliktusokkal és válságokkal összefüggésben az unió biztosítsa, hogy a mobilitás és a migráció területén kiegyensúlyozott, következetes és átfogó partnerség jöjjön létre.

Kérdésre válaszolva a főképviselő azt mondta, a dokumentum arra törekszik, hogy Afrika ne legyen többé az Európába irányuló migráció forrása. Valamint arra is kísérletet tesz, hogy az európaiak ne tekintsenek Afrikára kizárólag a migráció veszélyt jelentő kiindulópontjaként.

„A migrációt szabályozni kell. Európának harcolnia kell az illegális migráció ellen. Olyan módszert kell kidolgozni, amely jó az európaiak és afrikaiak számára egyaránt” – fogalmazott.

A hétfőn bemutatott bizottsági dokumentum alapján kialakítandó új uniós stratégiát várhatóan 2020 októberében, az Európai Unió és az Afrikai Unió hatodik csúcstalálkozóján hagyják jóvá Brüsszelben.