Sajtótájékoztatóján Pelosi elmondta: Kimmel a biztonsági, a gazdasági és a klímaügyi együttműködés kiterjesztéséről is tárgyaltak. Dél-Korea az Egyesült Államok fontos szövetségese, ahol 28 500 amerikai katona állomásozik.

Hirdetés

Az amerikai házelnök szerda este érkezett Szöulba tajvani látogatása után. Csütörtökön az amerikai nagykövetség tisztségviselőivel és dél-koreai képviselőkkel találkozott. A nap folyamán felkeresi a két Korea határát – mondta el egy dél-koreai forrás. Donald Trump egykori amerikai elnök után ő lesz a legmagasabb rangú amerikai tisztségviselő, aki így tesz.

Pelosi csütörtökön telefonon egyeztet Jun Szuk Jol dél-koreai államfővel, aki a héten szabadságon van – közölte a szöuli elnöki hivatal.

A dél-koreai médiában olyan hírek kaptak szárnyra, hogy Jun kerüli a találkozót az amerikai házelnökkel, hogy ne bőszítse fel Kínát. Pelosi tajvani látogatása heves tiltakozást váltott ki a kínai vezetésből, amely válaszul több napos hadgyakorlatba kezdett a sziget körül, bekérette az Egyesült Államok pekingi nagykövetét, illetve gazdasági szankciókkal sújtotta Tajvant. Kína saját részeként tekint az 1949 óta saját kormányzattal rendelkező szigetre.

Korábban írtuk