Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo, archív, illusztráció
Hirdetés

A demokrata párti házelnök kifejtette: elképzelni sem tudja, hogy Donald Trump elnököt idén novemberben újraválasszák. Hangsúlyozta, hogy bármelyik demokrata politikus, akit a pártja jelöltté választ, jobb elnök lenne Trumpnál.

Pelosi leszögezte, hogy a demokraták ezzel együtt sem tekinthetik lefutottnak a választást. Ám „mindenkinek tudnia kell”, hogy a pártnak egységesnek kell lennie annak érdekében, hogy megakadályozza Trump második elnöki ciklusát.

A házelnök azt állította, a demokraták jövőképe jobb, mint a republikánusoké, ezért vereséget kell mérniük Donald Trumpra. Életerőtől duzzadó, többféle véleménynek helyet adó pártnak nevezte a Demokrata Pártot, és arról beszélt, hogy a választási eredményeket illetően bízik az amerikai nép bölcsességében.

Nancy Pelosi egyetlen demokrata elnökjelölt-aspiránst sem támogat nyilvánosan. Azt mondta: mindegyikük „nagyon értékesen járult hozzá” a politikai vitához, köztük azok is, akik időközben visszaléptek a versengéstől. Dicsérte elképzeléseiket, felkészültségüket, ítélőképességüket, „stratégiai gondolkodásukat”. Leszögezte, hogy az iowai és a New Hampshire-i előválasztási eredmények ellenére számol Joe Bidennel, az Obama-kormányzat egykori alelnökével is.

Az interjúban Pelosi szólt a Trump ellen a demokrata törvényhozók által indított alkotmányos felelősségre vonási eljárásról (impeachment) is, amelyben az elnököt felmentette a republikánus többségű szenátus a demokraták által emelt két vádpont alól. Pelosi úgy vélekedett, hogy a felmentő döntéssel a republikánus szenátoroknak „nem volt bátorságuk hivatali esküjük tiszteletben tartásához”, és Trump „soha nem fogja tisztázni magát” az Ukrajnával kapcsolatos eljárása ügyében.