A sérülések ellátásához és az elsősegélynyújtáshoz szükséges felszerelések, valamint a gyermekek krónikus alultápláltsága esetén alkalmazott gyógyszerek az elsődlegesen fontos cikkek között szerepelnek Afganisztánban, ahol tizennyolcmillió ember függ a segélyektől – közölte a WHO regionális veszélyhelyzeti igazgatója.

Hirdetés

„Annyi bizonyos, hogy a humanitárius szükségletek hatalmasak, és egyre nőnek” – mondta Rick Brennan egy ENSZ által szervezett sajtótájékoztatón.

Az Iszlám Állam terrorszervezet által csütörtökön a kabuli repülőtérnél elkövetett merényletben helyszíni beszámolók szerint 92 ember halt meg, közöttük 13 amerikai katona. A robbantás sebesültjei közül több mint kétszázat több kórházba szállítottak, egyebek között az Emergency olasz civil szervezet által működtetett intézménybe, ahol kifogyóban vannak a sebesülések ellátásához szükséges eszközök – mondta Brennan, aki Kairóból beszélt videókapcsolat segítségével.

„Afganisztánban most az az egyik problémánk, hogy nem működik polgári légiközlekedési hatóság, de Pakisztánnal együttműködünk a mazari-sarifi repülőtér igénybevételében, (…) így minden szükséges intézkedést meg tudunk szervezni a repülőgépek és a teherszállító gépek leszállásához” – tette hozzá a regionális igazgató.

A művelethez szükséges légi feladatokat a Pakistan International Airlines, a földi logisztikai teendőket pedig a WHO látja el – közölte Inas Hamam WHO-szóvivő.

A biztonsági intézkedések azonban még kidolgozásra várnak. A kabuli repülőteret őrző amerikai erők augusztus 31-én kivonulnak, biztonsági vákuumot hagyva maguk után.

Törökország még nem hozott végleges döntést a táliboknak azzal a kérésével kapcsolatban, hogy a külföldi erők kivonása után segítséget nyújtson a kabuli repülőtér működtetéséhez. Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken közölte, hogy még folynak a tárgyalások.

Az afganisztáni repülőutak biztosítási költségei soha nem látott magasságba emelkedtek a robbanást követő tizenkét órában – mondta Brennan. Az igazgató szerint a WHO által figyelemmel kísért afganisztáni egészségügyi létesítmények mintegy 97 százaléka működik.

Korábban írtuk