Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij
Börtönőr megy a lépcsőn az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) Vlagyimir megyei parancsnokságának 3. számú börtönében Vlagyimirban 2021. április 19-én
Hirdetés

A közgyűlés álláspontja szerint a miniszteri testületnek biztosítania kell a tanács égisze alatt működő emberi jogi bíróság Navalnij szabadon bocsátására vonatkozó, novemberben hozott ítélete teljes körű és gyors végrehajtását.

A közgyűlés arról is tájékoztatott, hogy a héten zajló ülése keretében elfogadott állásfoglalásában felszólította Oroszországot: azonnal és feltétel nélkül engedje szabadon az ellenéki politikust. Szabadon bocsátásáig pedig biztosítsa számára az összes szükséges orvosi ellátást, beleértve választott orvosa által végzett kezeléseket is. A közgyűlés emellett felkérte az Európa Tanács kínzásellenes bizottságát (CPT), hogy végezzen ellenőrző látogatást az ellenzéki politikusnál.

Végezetül felszólították a közgyűlés orosz küldöttségének tagjait, hogy „teljes mértékben működjenek együtt” az állásfoglalás készítőjével, és maguk is kísérjék figyelemmel Navalnij helyzetét.

Alekszej Navalnij Vlagyimir Putyin elnök legismertebb bírálója. Augusztus 20-án, miután ellenzékiekkel tárgyalt és korrupcióellenes leleplező videót forgatott Szibériában, rosszul lett, és kómába esett a Tomszk-Moszkva repülőjáraton. A szervezetéből vett minták alapján a német hadsereg vegyifegyver-szakértői kimutatták, hogy az ellenzéki politikust az egykori Szovjetunióban kifejlesztett, novicsok típusú harci idegmérgek egyik fajtájával mérgezték meg.

Korábban írtuk

Az illetékes moszkvai bíróság február elején letöltendőre változtatta az időközben hazájába visszatért Navalnijra az úgynevezett Yves Rocher-ügyben korábban kiszabott három és fél éves, felfüggesztett szabadságvesztést, a büntetés feltételeinek szisztematikus megszegése miatt.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) novemberben kihirdetett ítéletében kártérítést ítélt meg Alekszej Navalnij és Vadim Boriszovics Gunko számára, mert az orosz ellenzéki politikus és társa megalázó és embertelen bánásmódban részesült a moszkvai Bolotnaja téren 2012-ben kitört ellenzéki tüntetések erőszakos rendőri elfojtásakor és az azt követő bírósági eljárás során. Az emberi jogi bíróság februárban ideiglenes intézkedésként arra szólította fel Oroszországot, hogy azonnali hatállyal bocsássa szabadon Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki politikust.

Az EJEB kivételes esetekben rendel el ideiglenes intézkedéseket, akkor, ha azok hiányában a panaszosok visszafordíthatatlan károk kockázatával néznének szembe.