Fotó: ShutterStock.com/vasilis asvestas
Hirdetés

Veronyika Poljakova ügyvéd röviddel szombat éjfél előtt közölte az Interfax hírügynökséggel, hogy a hatóságok a járványügyi szabályok megsértése miatt őrizetbe vették Navalnij szóvivőjét, Kira Jarmist. Az őrizetbe vétel egy moszkvai fogdában történt, ahol Jarmis kilencnapos adminisztratív letartóztatását töltötte nem engedélyezett rendezvény szervezése miatt.

Egy órával később Szergej Teljnov ügyvéd azt mondta az Interfax hírügynökségnek, hogy Nyikolaj Ljaszkint is őrizetbe vették, de őt egy órával az után, hogy elengedték a fogdából, ahol ugyancsak adminisztratív letartóztatásban volt. Ljaszkin a Navalnij által alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványnak (FBK) a munkatársa, és őt is azzal gyanúsítják, hogy megsértette a járványügyi szabályokat azzal, hogy részt vett a január 23-i tüntetésen, amelyet Navalnij letartóztatása miatt szerveztek.

Jarmis és Ljaszkin a sokadik a Navalnij közvetlen környezetében őrizetbe vett személyek közül. Egy moszkvai bíróság pénteken elrendelte Ljubov Szobol, Navalnij közvetlen munkatársa, Oleg Sztyepanov, a politikus moszkvai csapatának vezetője, Anasztaszija Vasziljeva, az Orvosok Szövetségének vezetője, Marija Aljohina, a Pussy Riot punkzenekar tagja és Oleg Navalnij, a politikus öccse házi őrizetbe helyezését a járványügyi előírások megsértése miatt.

A hatóságok emellett körözést adtak ki az országos tüntetés főszervezője, Leonyid Volkov ellen amiatt, hogy információs hálózatokon fiatalkorúakat biztatott a tiltakozásokon való részvételre. Volkov, aki 2019 óta külföldön, sajtójelentések szerint Németországban tartózkodik, tagadta a vádat.

Korábban írtuk

Navalnij hívei vasárnap újabb tüntetésre készülnek. Az orosz belügyminisztérium és az ügyészség is óva intette szombat este a polgárokat a nem engedélyezett tömeges megmozduláson való részvételtől.

Navalnijt január 17-én a moszkvai repülőtéren vették őrizetbe, amikor visszatért Németországból, ahol gyógykezelést kapott, miután augusztusban Oroszországban – több nyugati laboratórium egybehangzó szakvéleménye szerint – megmérgezték. Az aktivistát arra hivatkozva vették őrizetbe, hogy az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) szerint megszegte az úgynevezett Yves Rocher-ügyben rá korábban kiszabott, felfüggesztett börtönbüntetés feltételeit.

Navalnij letartóztatása miatt több ezren tüntettek a múlt szombaton több tucat oroszországi városban. Közülük mintegy négyezer embert őrizetbe vettek.

A fővárosi törvényszék pénteken közölte, hogy a moszkvai bíróságokhoz a hét eleje óta 1608 közigazgatási kereset érkezett be a tiltakozással kapcsolatban. Negyvenegy esetben a vád hivatalos személlyel való szembeszegülés, a többiben pedig a tömegrendezvények szervezésére és levezetésére vonatkozó szabályok megsértése.

Alekszej Navalnij ellenzéki politikust támogató tüntetések voltak vasárnap az orosz Távol-Kelet és Szibéria több városában.

Kamcsatkán, a Tengermelléken a Habarovszki területen és a szibériai településeken engedély nélkül megtartott tiltakozásokon többeket őrizetbe vettek. Az OVD-Info jogvédő csoport honlapján megjelent tájékoztatás szerint moszkvai idő szerint fél 11-ig 261 embert vettek őrizetbe, köztük Vlagyivosztokban 96-ot, Krasznojarskban 44-et, Novokuznyeckben 23-at, Novoszibirszkban 22-t.

Múlt hét szombaton a tüntetések mintegy száz városra terjedtek ki, a megmozdulásoknak több tízezer – a szervezők szerint negyedmilliót meghaladó számú – részvevője volt. Közülük mintegy 4 ezer ember őrizetbe vettek.

Moszkvában vasárnap a Kreml egyész környékét, valamint a városközpont és a Szadovoje kolco (Kertkörút) közötti terület több utcáját lezárták. A főváros centrumának hét metrómegállójában nem állnak meg a vonatok és megváltoztatták a felszíni közlekedés útvonalát is.

A Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) épülete körül a Lubjankán péntek este kordonrácsot állítottak fel. A hatóságok azt tanácsolták a környékbeli üzleteknek és vendéglátó helyeknek, hogy vasárnap este hétig ne nyissanak ki. A Kremlhez közeli rakpartokon tilos a parkolás.

A belügyminisztérium előzetesen arra hívta fel az embereket, hogy ne vegyenek részt a nem engedélyezett tüntetéseken és provokációk veszélyére figyelmeztetett. A főügyészség felhívta a figyelmet, hogy a tiltakozók agresszív magatartását tömeges rendzavarásban való részvételként értékelhetik.