Erről kedden jelent meg Navalnijnak tulajdonított bejegyzés a közösségi médiában. A bebörtönzött politikus posztja szerint 15 év „megbízható stabil bunker” vár még rá, a csalás és bíróság megsértése címen már kiszabott kilenc év fegyházbüntetésén felül.

Hirdetés

A News.ru hírportál megjegyezte, hogy az orosz büntető törvénykönyv vonatkozó 282. cikkének 1. bekezdése szerint a maximálisan kiszabható szabadságvesztés időtartama ezen vád alapján tíz év.

„Ma ismét idevágtázott a nyomozó, és hivatalosan ismertette a vádat ellenem egy új ügyben. Kiderült, hogy szélsőséges csoportot hoztam létre, hogy gyűlöletet szítsak a hivatalnokok és oligarchák ellen” – szólt a politikus bejegyzése.

A moszkvai városi bíróság május 24-én helybenhagyta Navalnij kilencéves börtönbüntetését. Jelenleg Vlagyimir megyében, a 2. számú büntetőtelepen tölti büntetését. Az ítéletet a moszkvai Lefortovo bíróság március 22-én hozta meg. Az ügyészség 13 év börtönbüntetést és 1,2 millió rubel pénzbüntetést kért az ellenzéki politikusra.

Korábban írtuk

A tárgyalásán két esetet egyesítettek. Az első eljárást azon a címen indították ellene, hogy a 2018-as elnökválasztási kampány alatt, egyebek között az általa alapított – és Oroszországban betiltott – Korrupcióellenes Küzdelem Alapítvány (FBK) és munkatársai bankszámláján keresztül összegyűjtött 588 millió rubelnyi (jelenlegi árfolyamon csaknem 3,5 milliárd forintnyi) adományt, holott tudatában volt annak, hogy egy korábbi gazdasági bűncselekményben (az úgynevezett Kirovlesz-ügyben) történt elmarasztalása miatt el fogják tiltani a részvételtől. Ebből az összegből a vádirat szerint 356 millió rubelt (több mint 2,1 milliárd forintot) jogellenesen a saját céljaira költött el. Az ügynek négy adományozó a károsultja.

A második ügyet egy békebírónak, egy ügyésznek és egy tanúnak az „igazságszolgáltatás tekintélyét sértő” sértegetése címén indították. Navalnij abban a perben tanúsított kifogásolt magatartást amelyben egy veterán rágalmazása címén tavaly februárban 850 ezer rubelre (több mint 5 millió forintra) megbírságolták