Négy év óta először érte el Ausztrália partjait egy menedékkérőket szállító hajó, utasai közül sokan eltűntek a veszélyes őserdőben – közölte Peter Dutton ausztrál belügyminiszter hétfőn.

Fotó: ShutterStock/Illusztráció

Fotó: ShutterStock

Dutton szerint vietnami menekültek egy csoportja kötött ki nemrég Ausztrália északkeleti partjainál egy halászhajó fedélzetén. Más források szerint indonéz hajóról van szó. „Az ügynökségekkel azon leszünk, hogy hazaszállítsuk ezeket az embereket származási országukba, amint az ügyet sikerült tisztázni” – mondta a belügyi tárcavezető újságíróknak. 

A múltban a vietnami menedékkérőket menekültstátuszra jogosultként befogadták Ausztráliában. A tengeren elfogott vietnamiakat azonban visszaszállították, amennyiben az ausztrál hatóságok még akkor visszautasították menekültstátuszukat. Dutton a tengeri megfigyelőszolgálatot hibáztatta azért, hogy a halászhajónak sikerült Cape Kimberleyben kikötnie Queensland államban. Mark Ryan, a rendőrség munkájáért felelős queenslandi miniszter vasárnap közölte: a hajóval érkezett menedékkérők közül 15-öt őrizetbe vettek, de továbbiak után is kutatnak a térségben. Közölték azt is, hogy a menekültek egy részének krokodiloktól és kígyóktól hemzsegő területen veszett nyoma. 

Egyelőre nincs adat az eltűntek pontos számáról, sem a nemzetiségükről. A Queensland állam északi részén található Daintree Nemzeti Park egyike a világ legősibb trópusi erdeinek. „Reméljük, megtaláljuk az eltűnteket, akármennyien is legyenek, a zóna ugyanis egyáltalán nem biztonságos – nyilatkozott az ABC ausztrál műsorszolgáltatónak Peter Rinaud az állami polgári védelemtől, hozzátéve, hogy egységeik már megkezdték a keresést a Daintree folyó torkolatánál. Ausztrália szigorú bevándorlási politikájának értelmében nem engedi be területére azokat a migránsokat, akik a tengeren át próbáltak meg eljutni a kontinensországba. 

Ezeket az embereket a szomszédos Pápua Új-Guineán és Naurun helyezik el menekülttáborokban. Ezekben az országokban mintegy 2000 afrikai, közel-keleti és ázsiai menedékkérő tartózkodik. Az ABC hétfőn közölte, hogy az Ausztrália működtette naurui menekülttáborokban élő gyerekek jelentős számban ”önpusztításba„ menekülnek a kilátástalanság elől. Utoljára 2014 júniusában sikerült menedékkérőknek eljutniuk Ausztráliába. 

A 157 Srí Lanka-i migráns egy indiai felségjelű hajón érte el a délkeleti fekvésű Pondicherry kikötőjét, amikor az ausztrál határőrség egyik hajója elfogta és a szárazföldre kísérte őket.