A raszputyica Ukrajnában
Hirdetés

Ha Washington úgy is tesz időnként, mintha szeretné visszafogni az unió háborús lendületét, az csak Joe Biden elnökválasztási kampányának része. A párhuzamok Amerika vietnámi beavatkozása és mai háborús készülődése között levezethetőek, és könnyen lehet, hogy azonos eredményre is vezetnek.

Íme tíz, egyszerű kérdéskör, ami közelebb vihet a probléma megértéséhez:

Első pont: Az Egyesült Államok Dél-Vietnámban épp olyan káoszba süllyedt, önmagát fenntartani, de politikai identitását meghatározni sem képes országot támogatott, mint amilyen Ukrajna lett fokozatosan a Szovjetunió szétválása után. Dél-Vietnámban az 1954-es genfi rendezés – azaz Vietnám kettéosztása után – egymást követték a politikai válságok, a puccsok, és a gyilkosságok, a gazdaság működésképtelenné vált, a bajokon a diktatórikus vezetői módszerek sem segítettek, sőt! A korrupció általánossá vált, akárcsak abban az Ukrajnában, ahol az elit képtelen volt egyszerre kezelni Moszkva szomszédságát, és a Nyugat felől érkező politikai, gazdasági csábításokat. Nem segített a 2004-es narancsos forradalom a helyzet tisztázásban, de 2014-ben az USA már végleg a neki megfelelő irányba tudta állítani Kijevet, vagyis a NATO, és az amerikai befektetők érdekszférája felé.

Második pont: Természetesen Washingtonnak indokokat kell mondania a nemzetközi közvélemény számára. Dél-Vietnámban a kommunizmus előretörésének megakadályozása volt a jelszó, hiszen a Szovjetunió, de Kína is a kommunista Észak-Vietnám mögé állt, Ukrajnában pedig a putyini birodalom feltartóztatása a naponta ismételgetett cél. Nyilván az is közös Washington egykori és mai elképzeléseiben, hogy Dél-Vietnámban is a térség fölötti dominancia megszerzésére törekedett Amerika, mint ahogy most fokozatosan kebelezi be Európát, egyelőre Ukrajnáig nyúlóan, de világos, hogy a kincsekben gazdag Oroszország gazdasági és politikai alávetése lenne a végállomás.

Korábban írtuk

Harmadik pont: A történettudomány több időpontot is megjelöl a dél-vietnámi amerikai katonai beavatkozás kezdeteként. Nem soroljuk fel a variációkat, a közvetlen beavatkozás, magyarán az amerikai-háború 1965-től 1973-ig tartott, de már 1959-ben 300 amerikai tanácsadó tevékenykedett Dél-Vietnámban, segítve az ország hadseregének talpra állítását és kiképzését. Úgy tudni, egyelőre alig több mint egy tucat kiképző Ukrajnai missziójáról tárgyal Kijevvel a francia kormány. De meddig nőhetnek a számok? A háború csúcspontján, 1968-69-ben 543 ezer amerikai katona harcolt Dél-Vietnámban. Mennyi amerikai és európai katonára lenne szükség Ukrajnában?

Negyedik pont: Az amerikai társadalmat kezdetben nem rázta meg különösebben a dél-vietnámi szerepvállalás. Sőt, támogatták a fellépést a kommunizmus térnyerése ellen. A bajok akkor kezdődtek, amikor a Pentagon a sorozás módszeréhez nyúlt, és a kikötői munkásgyerekek, a fekete gettók, meg a farmercsaládok fiai után a középosztály egyetemista sarjai is megkapták a behívót. Mindjárt megacélosodott a békemozgalom. A sorkatonai szolgálat bevezetése Európában is a nagy háborús készülődés kijózanító fordulópontja lehet. Amerika eddig az ukránok vérével igyekezett elérni a céljait, erről több ottani politikus is beszélt, mint „a legjobb megoldásról”. De most, hogy elfogynak az ukránok, Európa népei következhetnek.

Ötödik pont: Dél-Vietnámban próbált mások mögő bújni az amerikai politika, ezért úgy tett, mintha a beavatkozás a SEATO keretei között történt volna. Így például ausztrál, dél-koreai, új-zélandi egységek is megjelentek a harcmezőn, nem is elhanyagolható létszámban. Most a NATO adna keretet a vállalkozásnak, sőt, a Pentagon úgy tesz, mintha az orosz lerohanástól félő Európa lenne a fővállalkozó.

Hatodik pont: Dél-Vietnám hadserege mindvégig motiválatlan maradt. Hiába kapta meg a legkorszerűbb amerikai fegyverzetet, és az alaposnak hitt kiképzést, gyengén teljesített. Az ukrán hadsereg helytáll még, de a legkisebb eredmények is túl sok áldozatba kerülnek. Gyorsul a rotáció, nincs már idő és mód az újoncok kiképzésére, azonnal harcba kell vetni őket. Előfordult, hogy a hatalomért folyó puccsok forgatagában egymást lőtték a dél-vietnámi alakulatok Saigon utcáin, míg az amerikaik odakint harcoltak a dzsungelben a Vietkong gerillái ellen. Ukrajnában pedig nemcsak a háborús felmentésért kell komoly baksist fizetni a sorozóbizottságoknak, de egy eltávozásért, egy rövid szabadságért is pénzt vár a századparancsnok. Arról nem is beszélve, hogy a Nyugatról kapott fegyverek egy része – a CIA becslése szerint a harmada – eltűnik, és a világ legkülönbözőbb térségeiben bukkan föl.

Amerikai katonák Vietnámban

Hetedik pont: Nincsenek csodafegyverek. A VKH is kapott korszerű amerikai vadászgépeket, éppúgy nem ment velük semmire, mint ahogy az Ukrajnának juttatott F-16-sok sem döntik el most a háborút. Összességében elmondható, hogy az uniós hadseregek pillanatnyilag épp annyira vannak felkészülve egy háborúra mint annak idején a VKH, esetleg a SEATO egységei.

Nyolcadik pont: A sűrűn benőtt erdőségek, azaz dzsungelek Vietnámban komoly kihívást jelentett az amerikai hadseregnek, annak ellenére, hogy a második világháborúban már belekóstolt az effajta terepviszonyokba. ütközetekbe. A harcban inkább vállalták a golyót az amerikai katonák, mint hogy beszorítsa őket az ellenfél a banánkígyóktól hemzsegő sűrűbe. A német hadsereg is járt már Keleten, de elfelejtette a raszputyicát, vagyis azt a mély, őszi-tavaszi sártengert, ami olyan sokszor megbénította annak idején. Most is belehajtott ebbe egy-egy 62 tonnás Leopard, ott is kellett hagyni őket az oroszoknak.

Kilencedik pont: Eisenhower amerikai elnök idejekorán figyelmeztette a dél-vietnámi vezetést, hogy tegye rendbe az állam és a hadsereg irányítását, különben az USA minden támogatást megvon Saigontól. Volodimir Zelenszkij is kapott hasonló üzeneteket Washingtonból, mindhiába. Amerika a végén már nem indokínai dominanciájáért harcolt, hanem megtépázott tekintélyéért, a csillagos lobogóért, amelyet a koreai kommunisták is alaposan megszaggattak korábban. Az USA 1973-ban feladta a küzdelmet. Kivonult, és magára hagyta Dél-Vietnámot, a VKH-val együtt. A küzdelem 1975-ben ért véget, a kommunisták egyesítették Vietnámot. A cserbenhagyás amerikai toposz lett, legutóbbi példáját az afganisztáni sürgős kivonulás szolgáltatta. Lengyelországban is háborús hisztéria dúl, Washingtonra támaszkodva. Varsó elfelejti, hogy 1945-ben, a jaltai konferencián épp az USA adta el a lengyeleket Sztálinnak. Kérdés az is, mekkora emberi és anyagi veszteséget viselne el az Ukrajnában harcoló Washington és Brüsszel? Vietnámban 58 ezer amerikai esett el, a veszteség, valamint a hazaáramló poszttraumás katonák tömege nehéz lelki és társadalmi teherré vált az Egyesült Államokban.

Tizedik pont: Ez nem is párhuzam, inkább egy különleges csavar a történetben. Az immár egyesült Vietnám elutasítva az Amerika kínálta „nyugatias demokráciát”, Moszkva atyáskodó kommunizmusát, de Pol Pot véres, szélsőbaloldali modelljét is, Kína útjára lépett. Államszocialista berendezkedésű ország lett, és ma a világ legdinamikusabban fejlődő gazdaságai közé tartozik. Az egykor valóban kopogóan szegény Kína pedig rekordidő alatt vált a Föld immár vezető gazdasági, technikai, technológiai hatalmává, és ennek, természetesen megvannak a politikai következményei. Úgy fest, hogy a világhatalmi súlypont abba a térségbe kerül, amit gyakran vádoltak és vádolnak ma is az emberi jogok megsértésével, a demokratikus viszonyok hiányával. Tény, hogy errefelé más szempontok szerint zajlik az élet. Méghozzá az itteni népek több ezer éves kultúrája, és hagyományrendszere szerint.

De vajon mire építhetne Ukrajna?