Lindsey Graham szenátor a Fox News hírcsatornán Sean Hannity műsorában kedd este azt mondta, ha a republikánus képviselők nem támogatják majd az elnöknek a határvédelemre vonatkozó tervét, az Donald Trump elnökségének végét jelentené. 

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Graham mindezt azután mondta, hogy az elnök a Fehér Ház Ovális irodájából a televízión keresztül beszédet intézett az amerikai polgárokhoz az Egyesült Államok déli határán kialakult helyzetről.

Graham – szavait republikánus párttársaihoz intézve – hangsúlyozta: most van itt az alkalom, hogy megszerezhessék a határfal megépítéséhez szükséges forrást: „Ha a republikánus [képviselők] szembemennek az elnökkel, akkor vége az elnökségnek és vége a pártunknak. Ha most beadjuk a derekunkat, megérdemeljük, hogy megbüntessenek bennünek”.

A South Carolina-i szenátor az elnök tévébeszédét „imponálónak”, szavait „tökéletesen igaznak” nevezte. Donald Trump a déli határon kialakult helyzetet „humanitárius és biztonsági válságnak” titulálta, és kijelentette, hogy az „ellenőrizetlen” illegális bevándorlás árt az amerikai polgároknak.

Graham szerint a Trump-kormányzat nem tud célt érni a határvédelem kérdésében, amíg félre nem állítják a radikálisokat: „Ha a demokraták harcolni akarnak, akkor harcolhatunk. Ha meg akarják oldani a problémákat, akkor azt is meg tudjuk tenni”.