Nem szeretné a cseh kormány, hogy erős muszlim közösség alakuljon ki Csehországban – közölte Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök a Právo című lapban kedden megjelent interjúban.

Fotó: MTI, archív, illusztrációAzt mondta: nem szabad azt állítani, hogy minden muszlim menekült terrorista, de Csehország azzal sem ért egyet, hogy ellenőrzés nélkül bárkit befogadjon, ahogy azt a múlt évben Németország tette. A korábbi tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy Európa nem volt képes a muszlim bevándorlók sikeres integrációjára.
    
„Nálunk (Csehországban) nincs semmiféle erős muszlim közösség. Az igazat megvallva nem is szeretnénk, hogy itt bármiféle erős muszlim közösség kialakuljon, tekintettel a másutt már látható problémákra is” – szögezte le a miniszterelnök.
    
Megjegyezte, hogy az illegális bevándorlók és a terrorizmus problémáját a csütörtökön Prágába látogató Angela Merkel német kancellárral is megvitatja.
    
Bohuslav Sobotka szerint a menekültválság is megmutatta, hogy Európának szüksége lenne egy közös hadseregre, amely képes lenne megvédeni az Európai Unió schengeni határait. 
    
Az EU jövőjét illetően Csehországnak két prioritása van: a lakosság biztonságának növelése, beleértve a terrorellenes harcot, valamint a gazdasági konvergencia, tehát az egyes tagországok fejlettségi szintjének gyorsabb kiegyenlítődése. Míg a megélhetési költségek között ma már alig van különbség az EU régi és új tagállamai között, addig a bérek terén „mély szakadék van Nyugat és Kelet között, amelyet mihamarabb el kellene tüntetni” – vélekedett a cseh kormányfő a Právonak adott interjúban. 
    
Csehországban mintegy 10 ezer ember vallja magát muszlimnak. 

(Forrás és fotóillusztráció: MTI)