A manhattani bíróságra benyújtott kereset szerint New York állam több mint harminc megyéje New York városát akadályozta abban, hogy az állam más részein található szállodákkal olyan szerződést kössön, amely lehetővé teszi a déli határon fekvő államokból érkező migránsok ideiglenes elhelyezését – ismerteti a közmédia hírportálja.

Hirdetés

Sokba kerül a migránsok elszállásolása

Az Egyesült Államok Mexikóval határos államainak kormányzói – többek között Greg Abbott texasi kormányzó –, közel ötvenezer migránst szállíttattak New Yorkba, egy olyan „menedékvárosba”, amely régóta büszke arra, hogy megvédi az illegális migránsokat a letartóztatástól és a kitoloncolástól.

A migránsok elszállásolása azonban sokba kerül, a metropolisz lakói ugyanis tavaly július óta több, mint 500 millió dollárt voltak kénytelenek elkölteni az újonnan érkezett migránsok ellátására, a teljes összeg jövőre várhatóan pedig a négymilliárd dollárt is meghaladhatja – ismerte be márciusban Kate Smart, a polgármester hivatalának szóvivője.

Szükségállapotot hirdettek ki tavaly októberben

New York városa a tömeges migráció következtében már tavaly október elején szükségállapotot hirdetett ki és fenntarthatatlannak nevezte a helyzetet. A nagyváros továbbá a múlt hónapban közölte, naponta ötszáz migráns érkezik, ráadásul a határátkelők számának emelkedésére lehet számítani, ezért a metropolisz az állam más részeire is migránsokat fog telepíteni.

A New Yorkon kívüli megyék ennek okán számos eszközzel harcoltak a betelepítés ellen, és akadályokat gördítettek a migránsok áthelyezése elé, többek között szükségállapotot hirdettek, vagy pedig megtiltották a szállodáknak, hogy ideiglenes szállást nyújtsanak a migránsok számára.

Legalább kilenc megye perelte be New York városát

A Reuters hírügynökség értesülései szerint ezzel szemben legalább kilenc megye perelte be New York városát a migránsok áthelyezésének megakadályozása érdekében, mindemellett pedig a nagyvárossal szerződésben álló szállodaüzemeltetők is perre vitték az ügyet, szerintük ugyanis a megyék vezetése akadályozza üzleti tevékenységüket.

New York demokrata polgármestere szerint azonban városának nem egyedül kellene viselnie a terheket, mint fogalmazott: ennek a pernek az a célja, hogy véget vessen az idegengyűlölő bigottságnak, és biztosítsa, hogy államunk egységesen cselekedjen.

A város a szerdán indított perben a megyék által kiadott rendeletek megsemmisítését és azok végrehajtásának megakadályozását kéri.

A hirado.hu cikkét ITT olvashatják.

Korábban írtuk