A napokban meggyilkolt gdanski főpolgármester, Pawel Adamowicz helyére kiírandó időközi választáson nem állít saját jelöltet a Jog és Igazságosság (PiS) – közölte kedd este Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt elnöke.

Fotó: shutterstock.com, archív

Kaczynski a PAP lengyel hírügynökségnek nyilatkozva felidézte: a legutóbbi, kevesebb mint három hónapja lezajlott lengyelországi helyhatósági választásokon Adamowicz egyértelmű győzelmet aratott Gdanskban. A PiS ezért úgy döntött, hogy nem állít saját jelöltet az időközi választáson – tudatta a pártelnök.

A gyilkosság áldozatául esett Adamowicz a jelenleg ellenzékben lévő Polgári Platform (PO) alapító tagja volt, és 1998 óta megszakítás nélkül vezette az észak-lengyelországi nagyvárost. A tavaly novemberi helyhatósági választásokon független jelöltként választották újra. A kétfordulós választáson a PiS jelöltje volt a fő riválisa, s vele szemben Adamowicz a voksok közel 65 százalékával nyerte meg a második fordulót.

Az időközi választást a főpolgármester halálát követő 90 napon belül kell kiírni. Kedden a lengyel kormányfői hivatal főnöke, Michal Dworczyk az eddigi gdanski első főpolgármester-helyettest, a PO-tag Aleksandra Dulkiewiczet kérte fel, hogy biztosként vállalja Gdansk város ideiglenes irányítását.

Az 53 éves főpolgármestert múlt vasárnap egy jótékonysági célú, szabadtéri rendezvényen késelte meg egy büntetett előéletű, 27 éves gdanski férfi, Stefan W., akinél korábban paranoid skizofréniát diagnosztizáltak. A gdanski bíróság hétfőn a gyanúsított előzetes letartóztatásáról döntött, folyamatban van az ellene elindított büntetőjogi eljárás.

Stefan W. édesanyjával szerdán találkozott az egyik gdanski főpolgármester-helyettes, Piotr Kowalczuk. Arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy az elkövető rokonai mélyen megrendültek. Közölte: a város segítséget ajánlott fel nekik.

Ugyanezen a napon Joachim Brudzinski belügyminiszter közölte: keddtől országszerte tizegynéhány, az interneten gyilkosságokra vagy erőszakos cselekményekre buzdító személyt vettek őrizetbe. Az ilyen eseteket következetesen és szigorúan büntetni fogják – hangsúlyozta Brudzinski.

Gdanskban szerdán egy 48 éves helyi lakost vettek őrizetbe, aki a gyanú szerint a 112-es segélyvonalon Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, volt lengyel miniszterelnök elleni halálos fenyegetéseket fogalmazott meg.

Hétfőn a varsói rendőrség egy 72 éves férfit vett őrizetbe, az illető egy másik segélyvonalon Andrzej Duda elnökre vonatkozóan tett fenyegető kijelentéseket.

Pawel Adamowiczot szombaton helyezik örök nyugalomra a gdanski Mária-székesegyházban. A már csütörtök délután kezdődő temetési szertartásokat a város és a család szervezi, állami ceremónia elemeit is tartalmazza. A kormány politikusai közül jelenlétét egyelőre Mateusz Morawiecki kormányfő erősítette meg.

Adamowicz koporsóját csütörtökön a gdanski Európai Szolidaritás Központban állítják ki. A bazilikába a koporsót a pénteki gyászmenet keretében viszik át. Péntek délutánra és a szombati napra a lengyel államfő, Andrzej Duda nemzeti gyásznapot hirdetett.

A lengyel alsóház a szerdán kezdődő ülés elején egyperces csenddel tisztelgett Adamowicz emléke előtt. Előtte rövid beszédet mondott a PO elnöke, Grzegorz Schetyna. A meggyilkolt főpolgármesternek köszönhetően Gdansk sokat változott, Adamowicz bátor volt, és „nagy lendülettel irányította” a várost – állapította meg. „A gyűlölet, amely véget vetett az életednek, nem teszi tönkre azt, amit alkottál” – jelentette ki Schetyna.