Olasz igazságügyi források szerint egy több mint ötven éve meghalt férfi csontvázát találták meg Vatikán Állam római diplomáciai képviseletének területén. A közelmúltban előkerült maradványok miatt egy időre felcsillant a remény, hogy megoldódhat a nyolcvanas években eltűnt kamaszlányok ügye, de a vizsgálat eredménye szerint ez meghiúsult.

Fotó: MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

A csontokat egy, a Vatikántól távolabbi római kerületben, az apostoli nunciatúra kertjében találták meg a portásfülke padlózata alatt október végén. Munkások éppen a padlót törték fel, amikor egy majdnem egészben maradt csontvázat és csontdarabokat találtak. Az olasz hatóságok elrendelték az orvosszakértői vizsgálatot, de közben már az első híradások is arról spekuláltak, hogy a maradványok két 15 éves római lányé, Emanuela Orlandié és Mirella Gregorié is lehetnek, akik 1983-ban tűntek el egy hónap különbséggel. 

A most közzétette DNS-vizsgálat eredménye szerint azonban egy férfi csontváza került elő a vatikáni ingatlanból, a kormeghatározás szerint pedig a maradványok 1964-ből származnak.

Mirella Gregorit egy vatikáni biztonsági emberrel látták utoljára, Emanuela Orlandi pedig egy Vatikánban dolgozó olasz alkalmazott lánya volt. Emanuela elrablását a Szürke Farkasok török terrorszervezet vállalta magára, és a lányért cserébe Ali Agca, II. János Pál merénylőjének a szabadon engedését követelte. A lány eltűnésének több szála is a Vatikán felé vezetett. A családot több alkalommal egy magát „Amerikainak” nevező férfi hívta fel telefonon, aki – mint később kiderült – Paul Marcinkus érsek, az IOR vatikáni bank elnöke volt. Emanuela elrablásának hátterében állhatott a Rómát akkor uraló Magliana-banda bűnszervezet is, amely az IOR-ban mosta tisztára pénzét. 

Emanuela és Mirella családja azóta is a Vatikántól akar választ kapni a két lány sorsáról, akikről semmit sem lehet tudni eltűnésük óta.