Olaszország számára nem okozna gondot, ha véget érne az embercsempész-hálózatok felderítése, illetve felszámolása érdekében a Földközi-tengeren tevékenykedő európai uniós Sophia haditengerészeti művelet – mondta Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes szerdán Rómában arra reagálva, hogy előző nap Németország úgy döntött, felfüggeszti részvételét a műveletben.

Fotó: MTI/AP (archív, illusztráció)

„Milyen érdeke fűződne Olaszországnak ahhoz, hogy részt vegyen egy nemzetközi misszióban, ha minden megmentett migránst nekünk kell befogadni?” – tette fel a kérdést az olasz bevándorlásellenes Liga vezetője újságíróknak nyilatkozva.

2015 júliusa és 2018 december 31. között 43 227 menedékkérőt mentettek ki a Földközi-tengeren a misszió keretében. Mindegyiküket Olaszországba szállították. „Milyen nemzetközi misszió az, ha minden migráns Olaszországba érkezik?” – kérdezte tovább Salvini.

„Együtt tudunk élni azzal”, ha a tengeri művelet véget ér – jelentette ki.

A miniszter egyben reményét fejezte ki, hogy más EU-tagállamok is követni fogják Olaszország bevándorlási politikáját, s lezárják kikötőiket. „A spanyol szociáldemokrata kormány is példát vett tőlünk a migránsok kezdeti lelkes felvételét követően” – mondta.

A Sophia, vagyis hivatalosan az EuNavforMed katonai misszióban 24 uniós tagállam vesz részt. 

Antonio Tajani, az Európai Parlament (EP) olasz elnöke – szintén a német döntésre reagálva – a Sophia mandátumának megváltoztatását sürgette szerdán.

A 2015 óta működő művelet a líbiai parti őrség kiképzésének feladatait, valamint a Líbiára vonatkozó fegyverembargó betartásának ellenőrzését is ellátja. Ezenkívül – az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait követve – információkat gyűjt a Líbiából származó illegális olajkereskedelemről. Az Európai Unió 2018. december 21-én, fél évvel, március 31-ig meghosszabbította a Sophia misszió mandátumát.

„A műveletet fenn kell tartani, ugyanakkor meg kell változtatni és meg kell erősíteni” – mondta Tajani Brüsszelben szerdai olasz sajtóértesülések szerint.

„Kényszeríteni kell minden EU-tagállamot az illegális bevándorlás elleni műveletben való részvételre. Nagyobb szolidaritásra van szükség az uniós tagországok között. A bevándorlás ugyanis nem olyan ügy, amely csak a dél-európai államokat érinti” – emelte ki az EP elnöke.

Tajani egyben kifogásolta, hogy egyes kelet-európai országok nem mutatnak készséget együttműködésre migrációs kérdésekben. Szerinte minden uniós tagországnak ki kell vennie a részét a kötelezettségek teljesítéséből. 

Az EP-elnök arról is beszélt: az illegális bevándorlás megfékezéséhez sürgősen fokozni kell az európai befektetések mértékét az afrikai kontinensen. „A következő uniós büdzsében legkevesebb 50 milliárd euró afrikai befektetésre lesz szükség” – mondta Tajani.

Németország továbbra is európai megoldást sürget az EU földközi-tengeri műveletének folytatására

Németország továbbra is európai megoldást sürget az európai uniós Sophia haditengerészeti művelet folytatása érdekében, amely elvileg márciusban véget ér – közölte a német védelmi tárca szóvivője szerdán, miután előző nap Berlin úgy döntött, felfüggeszti részvételét a műveletben.

A szóvivő szerdán megerősítette, a dpa német hírügynökség keddi értesüléseit, miszerint a haditengerészet az Augsburg nevű fregatt bevetésének február 6-a körüli végeztével egyelőre nem küld újabb hajót a líbiai partokhoz. Az Augsburg 2018 szeptembere óta járőröz a Földközi-tengeren. Ugyanakkor a Sophia-műveletben való német részt vétel felfüggesztését firtató aggályokra reagálva elmondta: szükség esetére készenlétben tartanak egy hajót az Északi-tengeren.

A német Hajózási Társaságok Egyesülete (VDR) a nap folyamán felszólította a politikai vezetőket, hogy ne hárítsák a tengeri mentés feladatait a kereskedelmi hajókra. „Ha már  az  állami kézben lévő hajók sem foglalkoznak mentéssel, mert a fedélzetre vett embereket nem tudják biztonságosan elvinni, akkor mit mondjanak a kereskedelmi flotta hajóinak legénységei?” – kérdezte Ralf Nagel, a VDR vezetőségi tagja.

„A legénységek emberi katasztrófákkal szembesülnek. Száznál is több ember, terhes nők, gyerekek, betegek – nagyrészt teljesen kimerülve, kiszáradva, és gyakran sokkos állapotban” – tette hozzá Nagel. Mint mondta, az ilyen élmények a tengerészek számára is megrázóak, akik ráadásul nincsenek kiképezve az emberek ellátására.

Nagel hangsúlyozta: a kereskedelmi hajózás a jövőben is készen áll segítséget nyújtani a bajba jutottaknak. „Azonban nem képezi részét a politikai megoldásnak, s nem is válhat azzá” – szögezte le. Hangsúlyozta: az EU-nak sürgősen cselekednie kell, hiszen az „életveszélyes migráció a Földközi-tengeren nem szűnik meg csak azért, mert Európában vitáznak”.

A Sophia művelet 2015 ősze óta tevékenykedik a Földközi-tengeren a menekültek megmentése, az embercsempész-hálózatok felderítése, illetve felszámolása érdekében, emellett a líbiai parti őrség kiképzésének feladatait, valamint a Líbiára vonatkozó fegyverembargó betartásának ellenőrzését is ellátja. Ezenkívül az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatainak megfelelően információkat gyűjt a Líbiából származó illegális olajkereskedelemről. 

Az Európai Unió 2018. december 21-én, fél évvel, március 31-ig meghosszabbította a Sophia misszió mandátumát. 2015 júliusa és 2018 december 31. között 43 227 menedékkérőt mentettek ki a Földközi-tengeren a misszió keretében. Mindegyiküket Olaszországba szállították.

A művelet jövője azonban kérdéses, mivel Olaszország ragaszkodik ahhoz, hogy a Sophia mandátumát meg kell változtatni. Róma szerint biztosítani kell, hogy a Földközi-tengeren kimentett menedékkérőket ne kizárólag az olasz kikötőkbe vigyék, hanem osszák szét az uniós tagországok között.

Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes szerdán Rómában kijelentette: Olaszország számára nem okozna gondot, ha véget érne az európai uniós Sophia haditengerészeti művelet. „Milyen érdeke fűződne Olaszországnak ahhoz, hogy részt vegyen egy nemzetközi misszióban, ha minden megmentett migránst nekünk kell befogadni?” – tette fel a kérdést az olasz bevándorlásellenes Liga vezetője újságíróknak nyilatkozva.