Fotó: MTI/EPA/ANA-MPA/PANAGIOTIS KOUROS
Erdõtûz pusztít az Athéntól 160 kilométerre északra fekvõ Évia szigetén Szkepaszti település közelében 2021. augusztus 5-én.
Hirdetés

A lángok továbbra is az ország több területén pusztítanak. A második legnagyobb görög szigeten, Évián fekvő Isztiaia kikötővároska polgármestere úgy fogalmazott vasárnap, hogy katasztrofális a helyzetük, szavai szerint „egyedül vannak, és közel a vég”. Már több ezer embert menekítettek ki kompokkal a szigetről, ahol már a hatodik napja tartanak az erdőtüzek, és több falu is porig égett.

A Peloponnészoszi-félszigeten sem sikerül ellenőrzés alá vonni a tüzeket, ott Megalopolisz várostól délre, valamint Olümpia közelében, a félsziget nyugati részén tombolnak és terjednek egyre tovább a lángok.

A legsúlyosabban érintett régió polgármestere nagyobb légi támogatást követelt a tüzek megfékezése érdekében. Szerinte hiba volt a tűzoltó repülőgépeket Athén közelében tartani, mert emiatt az ország más részeiben kontroll nélkül kezdtek terjedni a lángok.

Athéntól északra vasárnapra már kezdett stabilizálódni a helyzet, több kisebb tűzfészket sikerült felszámolni a tűzoltóknak. Az anyagi kár jelentős a térségben: az első becslések szerint több mint 300 épület égett le, és súlyosan megrongálódott az elektromos hálózat. Az áramszolgáltatás helyreállítása egyes helyeken akár két hétig is eltarthat.

Korábban írtuk

A görögországi erdőtüzek megfékezésében a hadsereg, illetve önkéntes csapatok mellett külföldi tűzoltók is részt vesznek.