Az azeri külügyminisztérium közölte: rakétatámadás érte Örményország irányából Gandzsa városát, és a katonai csapásban meghalt egy civil, négy másik pedig megsebesült.

Hirdetés

Örményország tagadta, hogy hadereje a 335 ezres várost támadta volna, de Arajik Harutjunján, Hegyi-Karabah vezetője azt mondta, csapataik megsemmisítettek egy légibázist az azeri városban. Örmény közlés szerint a Gandzsa melletti katonai repülőtérről szálltak föl azok a vadászgépek, amelyek Hegyi-Karabahban hajtottak végre támadásokat.

Harutjunján azt is közölte a Twitteren, hogy az azeri erők ismét „civil célpontokat” támadtak Sztepanakertben.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vasárnap este ismét azonnali tűzszünetre szólította fel a szembenálló feleket, és világossá tette, hogy Moszkva kész segítséget nyújtani, hogy megoldást találjanak a konfliktusra az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezeten keresztül. A moszkvai külügyminisztérium közleménye szerint Lavrov beszélt örmény kollégájával, akinek aggodalmát fejezte ki a halálos áldozatok számának emelkedése miatt.

Korábban írtuk

A konfliktusban Azerbajdzsánt támogató Törökország a Gandzsa elleni állítólagos örmény támadást ítélte el.

„Örményország támadása gandzsai civilek ellen újabb megnyilvánulása Örményország törvénytelen hozzáállásának” – tudatta az ankarai külügyminisztérium.

Örményország és Azerbajdzsán között egy hete robbantak ki harcok a vitatott hovatartozású, örmények lakta, de hivatalosan Azerbajdzsánhoz tartozó terület, Hegyi-Karabah miatt. A harcok örmény források szerint eddig több mint 200 halálos és sebesült áldozatot követeltek, az azeri fél 19 civil halálos áldozatról és 60 sebesültről számolt be.

A nagyhatalmak – Oroszország, az Egyesült Államok, Franciaország és az Európai Unió – egyelőre hiába szólították föl a feleket a harcok beszüntetésére.