Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Az al-Ikbaríja állami televízió szombati jelentése szerint már második napja egyetlen civil sem jött ki a biztosított útvonalon Idlíb tartományból. A lázadók számos járművet nem engedtek az általuk, illetve a kormányerők által ellenőrzött területeket összekötő Abu Duhur-átkelőhöz, és tüzet is nyitottak azokra, akikről úgy tűnt, távozni akarnak.

A SANA állami hírügynökség is azt jelentette, hogy a dzsihadista lázadók rálőttek több autósra Idlíbben, így akadályozva meg, hogy elhagyják a területet.

Független források mindezt nem erősítették meg.

A szíriai kormányerők egy-egy katonai offenzíva megindítása előtt korábban is alkalmaztak humanitárius folyosókat, felkínálva a lehetőséget a célba vett térségben élők távozására. Az ENSZ és több segélyszervezet ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy az ilyen folyosók hatékony működéséhez független ellenőrökre lenne szükség, illetve arra, hogy valamennyi fél biztosítsa, hogy az emberek önként vehetik azokat igénybe.

A szíriai hadsereg az utóbbi hetekben jelentős előrelépéseket ért el a lázadók ellenőrizte Idlíb tartomány visszafoglalásában. Az április végén indított offenzíva során mintegy félmillió ember kényszerült otthona elhagyására a tartományban, és mintegy ezer ember vesztette életét.