Szerbia nem épít kerítést a határain – szögezte le Aleksandar Vucic szerb kormányfő kedden, pontot téve azon sajtótalálgatások végére, hogy a biztonsági szolgálatok koordinációjáért felelős szerbiai testület milyen lépésről dönt – esetleg lezárja a határt -, miután több térségbeli ország is előrevetítette a kerítésépítés lehetőségét a migránsáradat ellenőrzése érdekében.A szerb kormányfő nem először állt ki amellett, hogy a Közel-Keletről érkező migránsokat át kell engedni az országon, és el kell őket látni, a közvélemény mégis találgatásokba kezdett, mivel egyre több ország változtatta meg korábbi hozzáállását, főleg a pénteki párizsi merényleteket követően. Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter pedig a szerbiai közszolgálati televízió (RTS) kedd reggeli híradójában még úgy fogalmazott: Szerbia több forgatókönyvvel is készül arra az esetre, ha a térség országai, valamint Ausztria vagy Németország lezárná a határát, s a migrációs áramlások tekintetében Németország döntése a meghatározó. Ezt több hírportál is úgy értelmezte, hogy akár meg is változhat a korábbi, kerítésépítést elutasító szerb hozzáállás.
Aleksandar Vucic miniszterelnök azonban kedden – miután Antonio Guterressel, az ENSZ menekültügyi főbiztosával ellátogatott a szerb-macedón határ melletti Presevóba, a biztonsági koordinációs testület esti ülését meg sem várva – leszögezte: nem lesz Szerbia határán kerítés, bárhogy is dönt a többi ország.
Hozzátette, hogy a szerb hatóságok ellenőrzik a migránsokat, akik akár hamis dokumentumokat is felmutathatnak, de bármilyen adatokat megadhatnak, hiszen nem mindenkinél vannak papírok, így nem lehet teljes bizonyossággal kiszűrni a lehetséges terroristákat. Az emberek 99,99 százaléka azonban jó szándékkal érkezik, csupán arra kényszerült, hogy elhagyja otthonát – mondta.
A migránsválság kezdete óta Presevóban több mint félmillió embert vettek nyilvántartásba, akik innen Nyugat-Európába – elsősorban Németországba – utaztak tovább.

MTI