Korábban Janice Deul újságíró a De Volkskrant holland napilapban fogalmazott meg hasonló véleményt: szerinte is érthetetlen, miért Rijneveldre esett a kiadó választása, mikor nem is színes bőrű. Úgy vélte, hogy Gorman verseinek holland nyelvre történő lefordításához egy fiatal, színes bőrű nő illene, ugyanis szerinte a 22 éves lány írásait nagymértékben meghatározza neme, valamint etnikai hovatartozása – írja a Magyar Nemzet.

Hirdetés

Vanavond om 19:30 bij Kunststof op NPO radio 1 🦌 #mijnlievegunsteling

Posted by Marieke Lucas Rijneveld on Monday, January 4, 2021

Fehér, nem bináris nemi identitású, ráadásul nincs tapasztalata ezen a téren, de a Meulenhoff szerint mégis ő az „álomfordító”?

– tette fel a kritikus hangvételű kérdést az aktivista, azt is a fordító szemére vetve, hogy „nem bináris”, azaz sem férfinak, sem nőnek nem tartja magát.

A 29 esztendős Rijneveld korábban örömmel fogadta a felkérést, és remélte, hogy megfelelően tudja majd átadni Gorman szavait a holland közösségnek, azonban Deul cikke megjelenését követően visszalépett a megbízástól. Elmondta, hogy szeretné közvetíteni az emberek felé a kimondott szó erejét, a megbékélés erejét és annak hatalmát – ahogyan azt a fiatal lány is teszi a mostani megosztott világunkban.

– Megdöbbentett, hogy micsoda felháborodást váltott ki a hír, miszerint részt veszek Amanda Gorman üzenetének terjesztésében. De megértem azokat az embereket, akik úgy érzik, hogy a Meulenhoffnak meg kellett válnia tőlem – írta Rijneveld csalódottan közösségi oldalára.

Korábban írtuk

A kiadó vezérigazgatója, Maaike le Noble közölte, Rijneveld saját maga döntött úgy, hogy visszalép a feladattól. A Meluenhoff képviselője továbbá elmondta, tanulni fognak ebből az esetből és a jövőben is figyelni fognak a napokban elhangzott kritikákra.

– Olyan személyt fogunk keresni, akivel együttműködve Gorman szavait és üzenetét a lehető legjobban tudjuk átadni a fordításokon keresztül

– szögezte le az igazgató.

A 22 éves Amanda Gorman ez idáig a legfiatalabb költő, aki az elnöki beiktatáson verset mondott. Joe Biden januári avatásán a demokratikus értékek megvédésének szentelt „The Hill We Climb” című költeményét szavalta el, ekkor tett szert hírnevére. Sajtóhírek szerint az elnök felesége, Jill Biden ajánlotta a lányt, hogy lépjen fel az ünnepségen.