Egy malájziai keresztény egyház és egy keresztény hetilap beperelte a kormányt, amiért megtiltotta nekik az „Allah” szó használatát. Azt állítják, hogy a tiltás alkotmányellenes és sérti a vallásszabadságot. A keresetek benyújtása válasz arra, hogy a kormány leszögezte: az „Allah” szó, amelynek jelentése malájul „Isten”, a muzulmán istenre vonatkozik és csak muzulmánok használhatják.

A malájziai katolikus egyház lapja, a Herald azután nyújtotta be keresetét, hogy ismételten figyelmeztették: megvonhatják tőle az engedélyt, ha nem szünteti meg az „Allah” szó használatát maláj nyelvű példányaiban. A borneói Sabah Evangelical Church szintén jogi eljáráshoz folyamodott decemberben, miután a hatóságok megtiltották olyan keresztény könyvek behozatalát, amelyekben szerepel az „Allah” szó.

A vallással kapcsolatos kérdések rendkívül kényesek Malájziában, ahol a 27 milliós lakosság mintegy 60 százaléka muzulmán, 25 százalékot tesznek ki a keresztény és buddhista kínaiak, a többségükben indiai származású hinduk aránya pedig tíz százalék. A kisebbségek gyakran panaszkodnak, hogy nem élveznek teljes vallásszabadságot, jóllehet az alkotmány azt minden egyes malájziainak biztosítja.

Jerry Dusing, a Sabah egyház lelkésze elmondta, hogy a borneói keresztények nemzedékek óta használják maláj nyelvű imádságaikban az „Allah” szót, amely maláj nyelvű bibliájukban is szerepel. Ezt a szót a keresztények már az iszlám megjelenése előtt is széles körben használták Egyiptomban, Libanonban, Irakban, Indonéziában és a világ más részein – mutatott rá.

(hirextra.hu)