Hirdetés

Az ideiglenes tilalom alapja egy csütörtökön helyben benyújtott kereset volt, amelyben a tüntetők a rendőri túlkapások miatt panaszkodtak.

Az Egyesült Államokban országos megmozdulások zajlanak egy 46 éves, fekete bőrű amerikai férfi, George Floyd halála miatt. Floydot május 25-én Minneapolisban igazoltatás során négy fehér rendőrtiszt a földre kényszerítette, majd egyikük percekig térdelt a nyakán. A férfi levegőért könyörgött, később pedig a kórházba szállítás közben meghalt.

A denveri tüntetők több esetről beszámoltak, amikor a rendőri intézkedések során tiltakozók és újságírók sérültek meg. Rámutattak: a rendőri megtorlásoktól való jogos félelmük akadályozza szólásszabadságukat. Denverben több mint egy hete mindennaposak a megmozdulások. A tüntetők betörték az állami legfelsőbb bíróság és egy múzeum épületének ablakait, és boltokat fosztottak ki.

Korábban írtuk

A keresetet benyújtó négy aktivista azt hangsúlyozta, hogy a tüntetések mindezek ellenére nagyrészt békésen zajlottak. A panaszosok kifogásolták, hogy a denveri rendőrség egyértelmű figyelmeztetés és felszólítás nélkül vetett be sérülést okozó tömegoszlató fegyvereket. Legalább egy nő súlyos szemsérülést szenvedett egy lövedéktől.

Brooke Jackson bíró tízoldalas ítéletében rámutatott: számos felvétel van arról, hogy a rendőrség, könnygázt és lövedékeket vet be a békés tüntetők ellen, akik mindössze az alkotmányban biztosított gyülekezési jogukat gyakorolták. Jackson aláhúzta: a tiltakozók ellen a zavargások, nem pedig a békés megmozdulások elfojtására használt szélsőséges megoldásokat alkalmaztak.

A denveri rendőrség képtelen volt teljesíteni kötelességét, és megregulázni saját embereit – vélekedett a bíró.