Fotó: shutterstock.com
Gabby Logan, a BBC riportere
Hirdetés

A BBC riportere, Gabby Logan szerint nem igazságos, ha transznemű „nők” (tehát olyanok, akik férfinak születtek) biológiai nőkkel szemben versenyeznek – írja a Breitbart.

Logan, aki egyébként versenyszerűen ritmikus sportgimnasztikázott, azt mondja, a női sportokat meg kell védeni a transznemű versenyzőktől. Hozzátette: nagyon sok női versenyző érez így. Hangsúlyozta azonban, hogy ez nem egy támadás részéről transznemű közösség ellen – mindössze azt szeretné tudni, hogyan lehetne igazságossá tenni a versenyeket a nők számára.

Nem ő az egyetlen, aki felszólalt a transznemű „nők” biológiai nőkkel egy viadalban való részvétele ellen: a brit olimpiai úszó, Sharron Davies szerint is „alapvető különbségek” vannak a nemek között. Az úszónő a közösségi médiát használta véleményére kifejezésére.

„Semmi bajom sincs azzal, aki transznemű akar lenni… De úgy gondolom, hogy alapvető különbségek vannak a biológiai nemünk és aközött, aminek valljátok magatok. A női sport védelme érdekében nem szabadna olyanoknak női számokban versenyezni, akik a férfi test előnyeivel születtek.”

A teniszező Martina Navratilova, aki egyebként melegjogi aktivista is, egy angol lapba írt véleménycikket a témában. „Boldogan nevezek egy transznemű nőt annak, aminek szeretné, de nem szívesen játszanék ellene.” Hozzátette: szerinte ez csalás lenne.

Fotó: Twitter
Rachel Mckinnon (középen) transznemű biciklista

Ezek a vélemények azonban komoly ellenállásba ütköztek: az Independent brit lap egyik sportkommentátora, Jonathan Liew szerint ez a „transzfóbia szó szerinti definíciója”. Rachel Mckinnon, aki maga is transznemű „nő” és biciklis versenyeken méretteti meg magát a női sportolók között, azt mondja:

„Ha Sharron Davies vagy Martina Navratilova azt mondták volna, hogy a fekete nőket kell külön versenyeztetni azért, hogy megvédjék a sportot, az egyértelműen rasszista lenne. Épp ezért egyértelműen transzfóbia a transznemű nők kizárása.”

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szabályzata egyébként kimondja, hogy az eredetileg férfinak született, de nővé átalakuló sportolók csak akkor versenyezhetnek női számokban, ha a tesztoszteronszintjük (ami az izomtömeget növeli) egy bizonyos mennyiség alatt van legalább 12 hónapon keresztül.