Egy Izlandon tanuló magyar lány számolt be arról, hogy a Couchsurfing.com weboldalon azért utasították el a foglalási kérelmét, mert magyar.

A Couchsurfing (magyarul: kanapészörfözés) lényege, hogy helyi lakosok ingyen adják ki lakásukat a városukba látogatóknak, cserébe a jó értékelésekért, hogy nagyobb eséllyel tudjanak más országokban ők is ingyen megszállni a weboldalon keresztül.

A lány nem az izlandi fővárosban tanul, azonban októberben egy konferencia miatt Reykjavíkba utazik, ahol a szállást magának kell intéznie. Ismerve a magas izlandi árakat, a Couchsurfingre esett a választása.

A lefoglalt lakás tulajdonosa azonban a következő üzenettel utasította vissza a foglalási kérést:

Remélem, jól vagy. A Couchsurfing egy globális platform, de a magyarok nem hajlandóak globálissá válni és élvezni az Európai Uniót, így minden magyart kitiltottam és semmilyen interakcióba nem bocsátkozom magyarokkal. Remélem, a nemzeted éretté és érzékennyé válik. Kellemes időtöltést kívánok Izlandon!

A Couchsurfing weboldalán egyébként megtalálhatók azok az értékek, melyek mentén az alkotók létrehozták a platformot. Itt fel van sorolva többek között a tolerancia, a kultúrákon átívelő kapcsolatok építése, a diverzitás, a kíváncsiság más népek felé és a tisztelet is.