Rishi Sunak a brit egyenlőségi törvény felülvizsgálatát tervezi, hogy egyértelművé tegye: a nem a biológiai nemet és nem a gendert jelenti.

Hirdetés

Ez azt jelentené, hogy a biológiai férfiak nem versenyezhetnek a női sportban, és más létesítmények, például a női öltözők és menedékhelyek esetén is a biológiailag nőké lenne a használat joga. A transzneműek ömeghatározása így nem bírna jogi erővel, a transznemű nőknek nem lenne joguk a csak nők számára fenntartott létesítményekhez való hozzáférésre.

Egy Downing Street-i forrás szerint a nők és lányok védelme Sunak kormánya számára prioritás.

Egy idei áprilisi műsorban Sunak óvatosan úgy fogalmazott a transzneműek kapcsán:

– Amikor vécékről vagy sportról van szó, tudja, az a nézetem, hogy a biológia fontos és alapvető, kritikus fontosságú abban, hogy miként közelítjük meg ezeket a kérdéseket.

Pár hónappal később, egy augusztusi kampányrendezvényen arra a kérdésre, hogy a transznőket nőnek tartja-e vagy sem, már sokkal határozottabban nemmel válaszolt.

Igaz, Sunak más alkalommal azt is kifejtette, hogy a transzneműekkel szembeni előítéletek rosszak, a Konzervatív Párt pedig egy nyitott, befogadó család, függetlenül attól, milyen társadalmi háttérből érkezik valaki – Sunak maga is indiai származású, középosztálybeli család sarja, aki már brit földön született.

Rishi Sunak a korábbi kampányban arról beszélt, elkötelezettek abban, hogy véget vessenek az agymosásnak, a vandalizmusnak és az ujjal mutogatásnak. Szerinte a mostani jogszabályok túl gyakran szolgálják a társadalmi mérnökösködést, amihez senki nem adta a hozzájárulását. Sunak kifejtette: a legrosszabb példa a 2010-es, munkáspárti kormány alatt elfogadott egyenlőségügyi törvény, ami szerinte trójai faló volt, amivel mindenféle woke nonszenszt eresztettek rá a közéletre.

Sunak leszögezte, ennek véget kell vetni.

– A kormányom felül fogja vizsgálni a törvényt, hogy a legitim védelmet őrizze meg, ellenben megállítsa a lopakodó küldetését

– mondta. Lapértesülések szerint Rishi Sunak azt is támogatja, hogy a szülőknek több joguk legyen a gyerekeik oktatásbeli szexuális felvilágosítása kapcsán.

A teljes cikket a Mandiner oldalán olvashatják.

Korábban írtuk