A történelem sötét foltjait nem lehet eltörölni, jobb, ha elfogadjuk őket pozitív és negatív oldalaikkal együtt – indokolta a döntést Beat Bucher polgármester az ATS svájci hírügynökség szerdai jelentése szerint.

Hirdetés
Fotó: Wikimedia Commons, szerk.

A halakon, kövületeken és gleccsereken végzett kutatásairól ismert, svájci születésű amerikai geológus, glaciológus és paleontológus egy ideje vitatott személyiségnek számít rasszista nézetei miatt. Ádáz ellenfele volt a darwini evolúciós elméletnek, és miután 1846-ban az Egyesült Államokba vándorolt ki, védelmébe vette a faji elkülönülést és a faji felsőbbrendűséget hirdette.

Grindelwald két másik községgel osztozik a 3946 méteres hegycsúcs területén és azokkal együtt már 2010-ben elutasította a Démontez Louis Agassiz nevű bizottság kérését a csúcs átnevezésére. Annak idején szerte a világból 2500 személyiség kérte petícióban az átkeresztelést.

A világon jelenleg végigsöprő antirasszista hullám hatására a bizottság újra indítványozta a feketéket alacsonyabb rendű fajnak tartó tudós nevének levételét a térképről. A bizottság vezetője, Hans Fässler történész csalódottságának adott hangot a helyi hatóságok elutasító döntése miatt.

Korábban írtuk

Neuchatel városa 2019 júniusában levette a vitatott tudóst nevét a helyi egyetem egyik épületéről, az irodalom- és humántudományi kar központjáról, amelyet a színesbőrű – kameruni-svájci származású – Tilo Freyről, a svájci szövetségi parlamentbe 1971-ben elsőként beválasztott nők egyikéről nevezett el.