Franciaországba – sok más országgal együtt – az orosz támadást követően sokan érkeztek Ukrajnából olyanok, akik nem rendelkeznek ukrán állampolgársággal, például ott tanuló külföldi diákok.

Hirdetés

Számukra Franciaország nem engedélyezi, hogy az országban maradjanak: sokan csak egy hónapos tartózkodási engedélyt kaptak, szemben az ukránoknak adott hat hónapos, megújítható tartózkodási engedéllyel.

Gérard Sadik, a Cimade nevű civil szervezet menekültügyi szakértője a nem ukrán állampolgárságú emberek helyzetéről ezt mondta: „A hatóságok szempontjából ezeknek az embereknek a hazája nem áll háborúban, így semmit sem kockáztatnak, ha visszaküldik őket”.

A Cimade több más civil szervezettel együtt június elején Franciaországot a konfliktus elől elmenekült, nem ukrán állampolgárokkal szembeni „kettős mérce” miatt bírálta, és kijelentette: „Elfogadhatatlan az ezekkel az emberekkel szembeni eltérő bánásmód, miközben ők ugyanúgy a száműzetés, az elszakítottság és a jövővel kapcsolatos bizonytalanság okozta traumákat élik át, mint az ukrán állampolgárok”.

Korábban írtuk

(forrás)